Jancsovics Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jancsovics Ferenc
Született1873. október 9.[1]
Privigye
Elhunyt1959. március 26. (85 évesen)
Pozsony
Állampolgársága
Foglalkozása
  • filozófus
  • pedagógiai író
  • tanfelügyelő
SablonWikidataSegítség

Jancsovics Ferenc (szlovákul František Jančovič; Privigye, 1873. – Pozsony, 1959.) filozófus, pedagógiai szakíró, gimnáziumi igazgazó, tanfelügyelő.

Élete[szerkesztés]

Bölcsészeti tanulmányait Budapesten és Berlinben végezte. A csehszlovák államfordulat előtt filozófiai tanulmányokat publikált, majd pedagógiai szakíró lett. Írt egy pszichológia- és egy retorikatankönyvet is.

1922-ben a lévai nosztrifikációs vizsgákon a vizsgálóbizottság elnöke volt.[2] 1923-ban a prágai Iskolaügyi és Nemzetművelődési Minisztérium, valamint a pozsonyi evangélikus egyház között megkötött szerződés kimondta a magyar és német tagozattal működő Pozsonyi Evangélikus Líceum államosítását. Az állami reálgimnázium magyar tagozatának igazgatójává a szlovák nemzetiségű Jancsovicsot nevezték ki.[3] A pozsonyi iskolaügyi referátus 1925-től őt bízta meg a szlovákiai magyar középiskolákban a magyar nyelv és irodalom tanításának felügyeletével.

1933-tól a Comenius Egyetem magyar szemináriumában szuplensi minőségben ő tartotta szlovák nyelven a magyar szakos hallgatóknak az irodalmi előadásokat.

Ő fordította magyarra Condillac Értekezés az érzetekről című művét. 1976-ban a mű újra megjelent Erdélyi Ágnes átdolgozásában.

Művei[szerkesztés]

  • 1903 Értesítés a leányoknak gimnáziumra való előkészítéséről Aradon. Arad. (tsz. Hunyady József).
  • 1913 Étienne Bonnot de Condillac: Értekezés az érzetekről. (fordítás)
  • 1916 Malebranche helye a filozófiai fejlődés folyamatában. Athenaeum
  • 1924 Psichológia. Prága, Profesorské Nakladatelstvi a Knihkupectvi.
  • 1925 Retorika - Csehszlovák köztársaság magyar tanításnyelvű középiskolái számára. Prága, Profesorské Nakladatelstvi a Knihkupectvi.

Források[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér, 2023. május 14.
  2. Magyar Tanító 2/17, 372 (1922. szeptember 1.)
  3. adatbank.sk/kronologia