James Robart

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Robart
Született1947. szeptember 2. (76 éves)
Seattle
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Tisztségeaz Egyesült Államok szövetségi bírója
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz James Robart témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

James Louis Robart (Seattle, 1947. szeptember 2. –) az Amerikai Egyesült Államok szövetségi bírója. Az Egyesült Államok Kerületi Bíróságának székhelye Washington állam nyugati kerületében van.

Élete[szerkesztés]

Seattle-ban született. Bölcsészdiplomáját a Whitman College-ben 1969-ben szerezte, míg a jogi diplomáját a Georgetown Egyetem Jogi Karán 1973-ban.

1973 és 2004 között magánpraxist folytatott a Lane Powell PC nevű jogi cégnél, ahol ügyvezető partner státuszban volt sok éven át. Ügyvédként számos nagy horderejű perben járt el. Tagja a peres ügyvédek Amerikai Egyesületének.

2003. december 9-én George W. Bush elnök nevezte ki szövetségi bíróvá, a Washington állambeli Kerületi Bíróság Nyugati Kerületébe. Ezen a poszton az elődje Thomas S. Zilly volt. Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa 2004. június 17-én erősítette meg a posztján. és a kinevezését 2004. június 21-én kapta meg. 2016. június 28-án lépett szenior státuszba (ehhez legalább 65 évesnek kell lennie a Bírónak, és legalább 15 évet kell szolgálnia Szövetségi Bíróként).

Bíróként elnökölt a Microsoft és a Motorola közötti peres eljárásban. Ő volt az első bíró a világon, aki egy "észszerű és nem diszkriminatív" ( "RAND") jogdíjat állapított meg a "standard lényegbevágó szabadalmakra" ( "SEP"), beleértve a 802.11 ( "WiFi"), és H.264 videó kódoló szabadalmat.

2016 augusztusában James Robart elnökölt egy 2012-es rendelet értelmében, amely előírta a seattle-i rendőrség számára, hogy szövetségi szinten vizsgálják ki az állítólagos rendőrségi brutalitásokat. A meghallgatások során tette a következő kijelentést: "a fekete élet számít."

2017. február 3-án ideiglenesen felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök hét muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a James Robart című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Microsoft Corp. v. Motorola, Inc., 854, 2012. február 27., p. 993
  2. Chasmar, Jessca (2016. augusztus 17.). "A szövetségi bíró kinyilvánítja a tárgyalóteremben 'a fekete élet számít'. Washington Times.
  3. A Bíró hatályon kívül helyezte Trump beutazási tilalmát". KIRO. 2017. február 3.
  4. Person, Daniel (February 3, 2017). "'Senki sincs a Törvények felett: a Seattle-i Szövetségi Bíró jégre tette Trump beutazási tilalmát | Seattle Weekly". Seattle Weekly.