Jakob Jakobsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jakob Jakobsen
Faroe stamp 047 europe (jakob jakobsen).jpg
Született 1864[1]
 Feröer, Tórshavn[1]
Elhunyt 1918[1]
Koppenhága
Állampolgársága Feröer
Nemzetisége feröeri
Foglalkozása nyelvész, néprajztudós

Jakob Jakobsen (Tórshavn, 18641918) feröeri nyelvész, néprajztudós. Ő gyűjtötte össze a shetland-szigeteki norn nyelv maradványait, és jelentősen hozzájárult a feröeri nyelvészeti kutatásokhoz is.

A 17. században a shetlandiak nagy része még a norn nyelvet beszélte, de a következő századokban leváltotta a skót nyelv. A 19. század végére már csaknem kihalt, amikor az utolsó pillanatban Jakobsen munkájának köszönhetően megmenekült attól, hogy teljesen feledésbe vesszen. Bejárta a szigetcsoportot, és a családoknál számos szót, mondókát talált, de hosszabb mondatokat már sehol sem hallott. Ennek ellenére mintegy 10 000 szót gyűjtött össze.

Tevékenységével hozzájárult a feröeri népi kultúra dokumentálásához is. V. U. Hammershaimbbal együtt balladákat, meséket, sagákat, szólásokat és a verbális hagyomány más elemeit gyűjtötték; leírtak szokásokat, az egyházi és világi élet hagyományait. Munkájuk nagyban hozzájárult a feröeri irodalom későbbi gazdagságának megalapozásához.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Hammershaimb & Jakobsen (angol nyelven). faroestamps.fo, 2009. október 23. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 25.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Hammershaimb & Jakobsen, faroestamps.fo (angol, német, feröeri)
  • Jakob Jakobsen, Dansk Biografisk Leksikon (dán)