Jadviga párnája (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jadviga párnája
A szerző a Jadviga párnája szlovák kiadását írja alá
A szerző a Jadviga párnája szlovák kiadását írja alá
Szerző Závada Pál
Eredeti cím Jadviga párnája
Ország  Magyarország
Nyelv magyar, helyenként szlovák
Műfaj naplóregény
Kiadás
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás dátuma 1997
Média típusa könyv
Oldalak száma 444
ISBNISBN 963-14-2076-0 (1997)
ISBN 963-14-0736-5 (1999)
ISBN 963-14-2076-0 (2000)
ISBN 963-14-2411-1 (2004)

A Jadviga párnája Závada Pál 1997-ben kiadott regénye. A mű a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása. A könyv cselekménye egy magyarországi szlovák közösség mindennapjait mutatja be a századelőn. A könyv a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A regény tartalma[szerkesztés]

A naplóformában írt regény „írója” Osztatní András (vagy Ondris), aki az esküvője napjától kezdve írja bejegyzéseit. Hangvétele nem mindig felhőtlen, bár egy varázslatos nő – Jadviga – lett a felesége, úgy érzi, valami nincs rendben. Ondris-Andrásnak gyereke is születik, Miso, akinek felcseperedése újabb fejezetekkel gazdagítja a naplót. András és Jadviga kapcsolata egyre homályosabb és rejtélyesebb lesz a regényben, melyet az olvasó szinte házasságtörési és vérfertőzési történetként kezd kezelni, főképp onnantól, hogy a napló Jadviga kezébe kerül, aki végigolvassa azt és maga is írni kezd bele. Kiigazít bizonyos dolgokat vagy újakat ír bele. Amikor Miso is felnő, neki is kezébe kerül a napló és ő is hozzáír, ettől kezdve az olvasónak már három szerző írásából kell kibogoznia, mi is történik a cselekményben.

Érdekességek[szerkesztés]

A könyvet 1999-ben szlovák nyelvre is lefordították, Jadvigin vankúšik címmel. A regényből 2000-ben film készült Deák Krisztina rendezésében.[1] A könyv több kiadást is megért, sikerét annak is tulajdonítják, hogy a Nők Lapja részleteket közölt belőle, valamint a Jelenkorban is közöltek részleteket belőle. A könyvért Závada Pál megkapta a Szinnyei Júlia-emlékdíjat.[2] 2007-ben hangoskönyvként is kiadták.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]