Jacques Cartier híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacques Cartier híd
Elhelyezkedése Kanada, Montréal, Quebec
Áthidalt akadálySzent Lőrinc-folyó
NévadóJacques Cartier
Szerkezettípusacélszerkezetes
Funkcióközúti híd
Anyagacél
Legnagyobb támaszköz334,35 m
Nyílások száma6
Teljes hosszúsága2687,42 m
Szélesség27,43 m
Magasság104 m
Sávok száma5 + 2 gyalogos
TervezőPhilip Louis Pratley
Átadás ideje1930. május 14.
Elhelyezkedése
Jacques Cartier híd (Kanada)
Jacques Cartier híd
Jacques Cartier híd
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 45° 31′ 15″, ny. h. 73° 32′ 06″Koordináták: é. sz. 45° 31′ 15″, ny. h. 73° 32′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Cartier híd témájú médiaállományokat.

A Jacques Cartier híd (franciául pont Jacques Cartier) egy acélszerkezetes konzolos híd a Szent Lőrinc-folyón, a Montréal-sziget és Montréal közt, Quebec tartományban, Kanada déli részén. A híd keresztülvág a folyó közepén lévő Szent Ilona-szigeten (Ile Sainte-Helene), ahonnan lehajtók vezetnek a Parc Jean Drapeau parkba és a La Ronde vidámparkba.

A hidat eredetileg angolul Montréal Harbour Bridge-nek (franciául pont du Havre) nevezték 1934-ig, amikor Jacques Cartier Szent Lőrinc-folyón való első útjának a 400. évfordulója volt és ennek emlékéül a hidat átnevezték jelenlegi nevére.[1]

Az ötsávos közúti híd 3400 méter hosszú, beleértve a megközelítést biztosító felüljárókat is. Évente, megközelítőleg 35,4 millió jármű halad át a hídon, amely forgalommal a második legforgalmasabb híd Kanadában, amelyet a Federal Bridge Corporation Limited vállalat működtet. A legforgalmasabb a Port Mann Bridge Vancouverben.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Jacques Cartier-híd feltűnik a Bérgyilkos a szomszédom (The whole nine yards) című mozifilmben is.
  • A híd háromdimenziós képe megtekinthető a Google Earth szolgáltatásban.
  • A híd és környéke és a kilátás a hídról, valamint Montréal városa megtekinthető a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Építése[szerkesztés]

Már 1874-ben felmerült, hogy egy új hidat kellene létesíteni a túlzsúfolttá vált Victoria Bridge közlekedési problémáinak orvoslására, amely korábban csak vasúti hídként szolgált és telente jéghíd, valamint a kompjáratok kötötték össze a két partját a folyónak.[2]A döntés hivatalosan 1924-ben született meg. A híd megépítésével a Dominion Bridge Company lett megbízva, akik neki is láttak a munkálatoknak 1925-ben és 1930-ra a híd építése be is fejeződött. A hidat 1930. május 14-én adták át a forgalomnak. A híd szerkezeti kialakítása követi a Quebecben megszokott hídszerkezeti struktúrát. A Jacques Cartier híd megépítése hatással volt például a brisbane-i Story Bridge megépítésére, amely 1940-ben készült el. .[3]

A hidat eredetileg közúti és gyalogossávokkal, valamint villamospályával látták el. A villamospályát ugyan lefektették, de sohasem volt használatban. Egy párhuzamos üres sáv volt a híd tartópillérei mentén mindkét irányban. Az útpályát 1956 és 1959 közt kiszélesítették, amikor is felszámolták a villamospályát és mindkét irányban egy-egy új sávot nyitottak meg az autóközlekedés előtt. A két járdát a híd két szélére tették át.

Az 1957-es 58-as átalakítások során a híd magasságát a keleti csatornánál megemelték, így biztosítva a zavartalan hajóforgalmat a folyón. A híd vámhídként üzemelt egészen 1962-ig. A régi vámházak a közeli Champlain hidat üzemeltető vállalat tulajdonában vannak.

A híd burkolatát 2001 és 2002 közt teljes egészében kicserélték, felújították. A járdákat kiszélesítették és a híd nyugati részén egy biciklisutat is létesítettek. 2004-ben egy öngyilkosokat megállító akadályt létesítettek a hídon. Egészen eddig az időpontig évente tíz ember lett itt öngyilkos.[4]

A Jacques Cartier híd látképe, ahogyan a Parc Jean-Drapeau-ből látszik.

Rendezvények[szerkesztés]

Nyaranta a hidat lezárják a tüzijáték verseny miatt, melyet a La Ronde vidámparkban tartanak. Ekkor a híd gyalogoshíddá válik, nem ritkán több, mint 50 ezer járókelővel.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jacques Cartier Bridge című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Jacques Cartier Bridge (pdf). The Jacques Cartier and Champlain Bridges Incorporated. [2003. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 29.)
  2. Jacques Cartier Bridge (QC 134). (Hozzáférés: 2012. április 29.)
  3. Gregory, Helen. Brisbane Then and Now. Wingfield, South Australia: Salamander Books, 92. o. (2007). ISBN 9781741730111 
  4. La barrière anti-suicide a prouvé son utilité (francia nyelven). Le Devoir, 2007. szeptember 10. [2008. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Jacques-Cartier bridge
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Cartier híd témájú médiaállományokat.