Szent Lőrinc-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Lőrinc-folyó
A Szent Lőrinc-folyó Alexandria Bay városánál
A Szent Lőrinc-folyó Alexandria Bay városánál
Közigazgatás
Országok  Amerikai Egyesült Államok,  Kanada
Földrajzi adatok
Hossz1197 km
Forrásszint74,7 m
Vízhozam9850 m³/s
Vízgyűjtő terület1 344 200 km²
Forrás Ontario-tó, (Kingston, Ontario / Cape Vincent, New York (állam))
é. sz. 44° 06′, ny. h. 76° 24′
Torkolat Szent Lőrinc-öböl / Atlanti-óceán
é. sz. 49° 30′, ny. h. 64° 30′Koordináták: é. sz. 49° 30′, ny. h. 64° 30′
Elhelyezkedése
Grlakes lawrence map.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Lőrinc-folyó témájú médiaállományokat.

A Szent Lőrinc-folyó (angolul: Saint Lawrence River; franciául: fleuve Saint-Laurent; irokézül Kaniatarowanenneh) a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötő folyam, amely egy szakaszon az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határát is jelenti.

Földrajza[szerkesztés]

A folyam az Ontario-tavon keresztül folyik, egy tektonikus törésvonalat követve a tenger felé. Érinti Montréalt és Québec várost, majd a világ legnagyobb tölcsértorkolatán át ömlik az Atlanti-óceánba. Hossza a legtávolabbi forrástól (North River) számítva a torkolatig 3058 km, az Ontario-tavi kifolyásától a torkolatig pedig 1197 km. A torkolatnál mért vízhozama 9 850 m³/mp. Vízgyűjtő területén van a Föld legnagyobb édesvizű tórendszere, az észak-amerikai Nagy-tavak. Vízgyűjtőjének területe 1,03 millió km².

Történet[szerkesztés]

A folyó volt az Európából érkező felfedezők fő közlekedési útja az amerikai kontinens belsejébe. A francia Jacques Cartier volt az első felfedező ezen a tájon. Ő 1534-ben érkezett ide. Akkoriban a franciák Kanada-folyónak hívták a Szent-Lőrinc folyót. A Szent Lőrinc-folyó mellett épültek fel Kanada első városai: Québec és Montréal.

A folyó felsőbb szakaszán a víz több helyen is annyira felgyorsul, hogy elsodorja a folyásiránnyal szemben úszó hajókat, ezért a folyó eredetileg csak Montréalig volt hajózható. Az erős sodrást a folyóval párhuzamos Szent Lőrinc-víziút megépítésével küszöbölték ki. A mesterséges víziút lehetővé tette, hogy a folyó eredeti medrét természetes állapotában meghagyják.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

A Szent Lőrinc-folyó Québec (balra) és Lévis (jobbra) között. A távolban a kép közepén az Île d'Orléans látható