Izs (motorkerékpármárka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Izs (cirill betűkkel: Иж) szovjet, majd orosz motorkerékpár, amelynek modelljeit 1933–2008 között gyártotta Izsevszkben az Izsevszki Gépgyár (IzsMZ, vagy IZSMAS). A márkanév az Izs folyó nevéből származik. Az első tervek 1928-ban készültek el Izsevszkben, majd a következő években több modellt is készített az Izsevszki Fegyvergyár motorkerékpár részlegénél, a nagy sorozatú gyártás azonban csak csak 1933-ban indult el.

Története[szerkesztés]

Főbb modellek[szerkesztés]

Izs 350, a DKW alapokra való átállás utáni első motorkerékpár

Izs 350[szerkesztés]

Ez volt az első DKW alapokra helyezett motorkerékpár, a széria első járműve.

Izs 49, felújítás után

Nem voltak jelentős, látványos fejlesztések a DKW lemásolása után, azonban lényeges módosításokat hajtottak végre, szinte minden alkatrészen. Több alkatrészen egyszerűsítettek, például acél blokktestről alumíniumra váltottak. Egyszerűsödött mindkét sárvédő, letisztult a blokk dinamó oldala, változott a lámpa, a kilométeróra helye, blokkon belüli alkatrészek módosultak, stb.

Összevetve az eredeti DKW és Izs gyártmányokat, elsőre a legtöbb alkatrész egyformának tűnik. Pontos összehasonlításkor azonban feltűnő technológiai és akár méretkülönbségek is előfordulnak. A Különbségek elsősorban nem a minőséget érintik, hiszen például maga az Izs gyártmányú váltó egyértelműen örök darab. 70-80e km-el fennmaradt példányokat megvizsgálva, sincs jelentős kopás. Több évtized vizes környezetben való tárolás után is felhasználhatóak az alkatrészek. A különbségek leginkább a kovácsolás technológiájában, a lemezmegmunkálásban volt. A váltóban vannak fogaskerékpárok, amelyek látszólag azonosak az előd DKW alkatrészeivel, azonos fogszám mellett, más átmérővel rendelkeznek. Emiatt mégsem cserélhetőek fel, de például szemköztes párban cserélve, kifogástalanul beépülhet az Izs alkatrész, egy DKW váltóba. Gyakran használják DKW javításhoz alkatrészforrásnak az Izs 350 és 49 modelleket. Emiatt találhatunk mára számos kevert "restaurációt", úgy néz ki mintha 1950 előtti DKW motorkerékpár lenne, ennek ellenére részletesen megvizsgálva "félig" Izs látható. Természetesen ezek a hibák általánosan elférnek egy háborús vagy dokumentum filmben, falunapon, hagyományőrző csoportokban. Ennek egyik oka, hogy a háborús jóvátételben rengeteg kész alkatrészt is elvittek az orosz katonák. Ezek az alkatrészek bekerültek az összeszerelő sorokra, pontos adat nincs róla, nem dokumentálták az alkatrészek keveredését.

Az Izs350 modellnél még a német előddel azonos vas hengereket használtak, ami anyaga miatt hajlamos volt a túlhevülésre, illetve nagy volt a hőtehetetlensége és a fizikai tömege is. Mai szemmel tekintve, elképesztően lassan történtek a fejlesztések. A henger hibájára kb.csak 1955-56 között hoztak megoldást, de kisebb változtatások mellett, az már kitartott a következő 30 évben.

A fennmaradt források szerint 1946-1951 között összesen 126 297 db példány készült.

Izs 49[szerkesztés]

Az előző típus néhány jelentős tervezési hibával küzdött. Ezeknek a hibáknak, főleg a futóműre vonatkozó részeit, az előző 5-6 éves modellciklusban felismerték, áttervezték a mérnökök.

- hátsó futómű, a merev vázból rugós, úgynevezett bakteleszkóp lett. Töredékére csökkent a váztörések mennyisége, de a modellciklus végére sem szűnt meg a jelenség. A váz, megmaradt lemezből sajtolt, hegesztett alapokon. A fennmaradt vátak szinte kivétel repedezettek, de javítható. Sok vázon látszódik a korabeli javítás, erősítő vasalás nyoma.

- a legnagyobb horderejű változás itt történt. Megalkották a becsúszószáras első futóművet, amelynek olajcsillapítása volt. Annyira sikeres volt a szerkezet, hogy a külső változtatások ellenére, a nyolcvanas évek Planeta 3 motorjaiba is ezeket szerelték. A Mai napig motorozható ez a futómű, 80-90 km/h tempóig használható aszfalton. Természetesen ebben az időben, földút, makadám, macskakő volt a leggyakoribb terep.

- Az egyszerű direkt légszűrő helyett felkerült egy cirkulációs szűrő, amely már kevesebb karbantartást igényelt. Alapvető működése a nyomásesésen alapult, a levegőben lévő por, a porkamrába esett. Elegendő volt lecsatolni a légszűrő alsó részét a tisztításhoz.

- változott a lábváltó, gumis burkolatú lett az egyszerű bordás vasból, könnyebbé téve a váltást és jelentősen kímélte a motoros lábbelijét.

A fennmaradt források szerint 1941-1957 között összesen 507 603 db példány készült.

Izs49 tulajdonságok, évenkénti bontásban: elektromos rendszer, első futómű, fényszóró
Izs49 tulajdonságok, évenkénti bontásban: kormány, motorblokk, motorszám, üzemanyagtartály, váz
Izs49 tulajdonságok, évenkénti bontásban: hátsó futómű, kipufogó, km. óra
Izs49 tulajdonságok, évenkénti bontásban: váz, kormány, zsírzógombok

Izs 56[szerkesztés]

Orosz mérnöki fejlesztés, a régi DKW alapokból

Orosz mérnöki fejlesztéssel kijavították a maradék technológiai hibát, de a fejlesztések hoztak magukkal néhány újabbat is.

A rengeteg előny mellett, néhány igen jelentős hibát hozott a széria.

- hátsó kerék kiszerelése. Igazán bosszantó lett kiszerelni a hátsó kereket egy defekt vagy gumicsere miatt. A motort vagy fel kell emelni pl. csörlővel vagy el kell fektetni vízszintesen, hogy a hátsó kereket ki lehessen venni.

Erre nem gondoltak a mérnökök, sokkal később, 1962-ben a Planeta szériában kínáltak használható megoldást.

- a blokk jobb oldali deklijét, pl egy lánccsere miatt nem lehetett egyszerűen lecsavarozni, le kellett bontani hozzá a jobb oldali kipufogót. Jelentősen lelassította a munkát, hiszen forró kipufogóval nem lehet dolgozni.

- áttértek egy jóval nagyobb, lemezagy alapú kerékre. Alig van koncentrikus, jó fékkel rendelkező példány. Lényeges volt a fékhatás növekedés az elődhöz képest, de mai szemmel megmosolyogtató. A műszaki vizsgák leggyengébb pontja.

- nincs még index a motorokon

- szériatartozék lett a hátsó féklámpa, gyárilag így szerelték

- nincs még féklámpa visszajelző az első fékről, 1980 előtt nem is foglalkoztak ezzel.

"0" széria, kis darabszámban fennmaradt, több átmeneti modellel, 1957[szerkesztés]

Nagyon rövid ideig volt jelen a gyártásban, az alapoktól eltekintve, több ponton láthatóan egyedileg, kézi módon szerelték össze, sablon nélkül. A kezdeti néhány apró hibától eltekintve, elképesztően jól reagálták le az előző modell hibáit. A régóta jelenlévő vázrepedést egyszer, s mindenkorra megszüntették. Nulláról tervezett acél csővázat kapott a motor. Ez a csőváz elkíséri a motorkerékpárt a Planeta 4 végéig, ugyan kisebb változásokon átesett, de a lényegi forma és anyag, tökéletesen bevált.

- megmaradt az Izs49 röpsúlyos gyújtása és dinamója, de áttértek a NEGATÍV fémtestre, eddig akku POZITÍV sarun volt a váz.

- a váltóházban egy csúszóérintkező adta az ÜRES lámpa jelét

- alumínium hengert készítettek, homoköntéssel, egy belső acélhüvely köré. Néhány példányon látszik a pontatlanság, a durva homok nyoma.

- hosszú, függőleges rögzítésű szívócsonkot kapott a motor

- áttervezték a légszűrőt, nagyon formás darab lett belőle, külön téli-nyári üzemmódváltót kapott.

- bowdenes hátsóféket készítettek, később ezt kivezették, a sáros-poros utakon, el tudott tömődni és megszorult.

- új, nagy felületű lemez kerékagyat kapott, új fékpofákkal. Sokkal jobb lett a fékhatás az elődhöz képest.

- a sofőr ülésrögzítés átalakult, de maradt az előző nyereg, egyszerű gumilap, rugós felfüggesztéssel

- az utas kapott egy fél szivacsülést, lényeges kényelmet biztosítva ezzel, az előző szivacs nélküli gumilaphoz képest.

- új sárvédők elöl és hátul egyaránt, sokkal jobb védelmet biztosítva a sár és víz ellen.

- új bilux kapcsoló, Planeta 3 modellekig kitartott, végleges verzió

- lámpaburába épített gyújtáskapcsoló és visszajelzőlámpák

- hátsó lengővilla oldalsó fülekkel rendelkezett, alig néhány példát lehet látni. Gyártástechnológiai változás miatt, térhettek át az alsó fülekre. Planeta 3 végéig kitartott az újítás.

Korai széria, a mai napig az egyik legkedveltebb a gyűjtők között, 1958-1959[szerkesztés]

A fennmaradt motorok vizsgálatából úgy tűnik, hogy ebben az időszakban jött ki, ez a jellemzően azonos kinézetű széria.

Izs 56 korai típus, a hátsó lámpa Planeta 2 típusról származik

- a henger, bordás oldalsó ablakkal rendelkezik

- K-28Д típusú karburátorral, rövid- és hosszúnyakú szívócsonkkal is megjelent

- hátsófék bowdenes elrendezésű

- nagy fényszóróház, azonos az előző Izs49 modellével, de már a lámpabúrában voltak a visszajelzőlámpák

- speciális, Izs-56-féle gyújtáskapcsoló hengeres kulccsal, szögletes címerrel

- СП-8А km-óra

- km-hajtás a motorblokkból áll ki

- első sárvédő a teleszkópcsövön

- oldaldoboz 3 csíkos

- Lemez kipufogó, ez a fajta nem volt bontható, nem szétszedhető. Emiatt idővel eldugult

- lengőnyereg+puff utasülés

- kézi váltó kihajtás a blokk jobb oldalán megmaradt

- 56 hengerfej, csak erre a típusra jellemző. Javítottak az előző széria 4 csavaros rögzítésén, egyletesebben lett elosztva a teher, 6 db csavar áll ki a hengerből.

Közép széria 1958-1959[szerkesztés]

Utolsó 56 széria, a motorkerékpár folyamatosan áttért a következő típusba, 1960-1962[szerkesztés]

Nem volt éles váltás, vélhetően az alkatrészek fogyásával tértek át Planéta szériába. A fennmaradt motorok vizsgálatából arra lehet következtetni, hogy 1960-62 között jött ki ezzel a felszereltséggel.

Érdekes, hogy a fennmaradt modellek leginkább Magyarország és Románi területéről származnak. A belpiacos modellek gyakran krómozás nélkül, csak horganyzással lettek felületkezelve.

Szériajelleg alapján, 1962-ben lezárult az Izs56 modellciklusa. Bevezették a módosított váz hátsónyúlványt, új szivacsülést kapott, egybeszerelve a hátsó sárvédővel. Az új szimmetrikus hengerfej pár százalékkal jobb nagyobb felületű lett

és megjelent az új "buborék" tank, pár literrel nagyobb hatótávot biztosítva. Ezzel már hivatalosan is kijött az új modell, a Planeta.

Izs56 tulajdonságok
Izs56 tulajdonságok
Izs56 tulajdonságok 2
Izs 56 kései széria, nyereg és teljes szivacsüléssel is megjelent. Kis lámpabúrával és Planeta sárvédővel jött ki a gyárból. A hivatalos modellnév nem változott 1962-ig
Ugyanaz a motor, variálva az ülésekkel. Gyári pontokon lehet rögzíteni, nem igényel átalakítást
A fenti 56-os, teljes nyeregüléssel. Mindhárom képen ugyanaz a motor van, mégis teljesen máshogy mutat az ülések miatt. A gyűjtők általában a régi, nyeregüléses verziót részesítik előnyben. Motorozni viszont a szivacsülés sokkal alkalmasabb, hosszabb távon is kényelmet biztosít

Izs Planeta, 1962-1966[szerkesztés]

Szépen lassan átment az 56 Planetába. Attól a ponttól datáljuk az új típust, ahogy a váz hátsó nyúlványa eltűnt, és rákerült a kétszemélyes szivacsülés, hozzárögzített sárvédővel. Ezzel ki is lett javítva a legnagyobb hiba, vagyis a motor oldalra döntése nélkül, középállványon, ki lehetett venni a hátsó kereket. Valami őrület volt 56-on hátsó defektet javítani. Oldalra kellett fektetni a motort vagy csörlővel felemelni.Köszönet a tervezőknek!

Újítások az utolsó 56 szériához képest::

- az ülés formája kicsit változott és hozzá rögzült a hátsó sárvédő.

- kézi váltókar hossza csökkent, szép lekerekített, szinte hasztalan, de emblematikus alkatrésszé változott.

- váz hátsó nyúlvány nyiott lett.

- váltó fogaskerék áttétel 1-1 foggal változott valamikor, nem teljesen tisztázott az időpont.

- olajtükrős légszűrő váltotta a cirkulációs szűrőt.

- kapott pár literrel nagyobb, buborékosabb tankot. Sikeres lett a tank, még a Planeta 3 elsó szériát is ezzel szerelték.

Izs Planeta 2, 1966-1970[szerkesztés]

Az új széria megannyi jelentős apróságban változott, és lett belőle egy nehéz, nem túl sportos, de agyonüthetetlen széria.

Újítások a Planeta szériához képest::

- alumínium kerékagy váltotta a lemez verziót. Immár érdemi fékhatást nyújtott

- lámpabúra keret, szép shildes jelent meg.

- ekkorra már teljesen eltűnt a kézi váltó, átalakult a jobb oldali dekli.

- kapott egy nagyobb áteresztőképességű kipufogót

- megjelent a K36 karburátor, 1mm fúvóka mérettel. Jelentősen nagyobb teljesítményt adva ezzel a motornak.

- új hátsólámpa jelent meg

- különleges kivitelű motorok:[szerkesztés]

- Felvonulási piros. Talán inkább mém volt, de megjelent a hahun egy felújított P2 motorkerékpár, az eladója szerint "Felvonulási" széria. Nem tisztászott körülmények között, a jármű 10 éven belül, 3 széria alkatrészeiből lett összerakva. Biztosan nem korabeli válogatás volt.

- Szódás, áruszállító oldalkocsis MKP

Izs Planeta 2, szódásmotor

Izs Planeta 3, 1971-1978[szerkesztés]

Több szériája volt, jelentős külső, megjelenést érintő eltérésekkel. Pl. a Bulgáriában fennmaradt Planeta 3 modellek, szinte kizárólag Planeta 2 tankkal láthatóak. Arról nincs adat, hogy ezeket így szállították, esetleg a tulajok szerelték át a kerekded, régi típusú tankot.

Műszaki részletek, megoldások, eredeti alkatrészek pótlása, cseréje[szerkesztés]

Izs 56, Planeta motorok feszültségszabályzása[szerkesztés]

Izs 56 és Planeta 6V dinamó

Az elv, végtelenül egyszerű, 2 vezetéken oldja meg a rendszer a töltést. A tervezés alapja, hogy a maximális töltés valahol a 60-90%-os terhelési tartományban jön meg.

A teljes töltés sem tud 8-9V fölé menni, de a feszszabályzó gondoskodik róla, hogy 7,4 fölé nem mehessen a feszültség. Alapjáraton és alacsony fordulatszám mellett, előfordulhat az elégtelen töltés.

Az oldalkocsis motoroknál szinte nem is alkalmas hosszútávon a világítás megtáplálására a gyári dinamó. A gyártáskor nem is volt szempont, hiszen nem kellett folyamatosan világítani a motorral.

A jogszabályok, a balesetek csökkentése érdekében, mára kiterjesztették a kötelező világítást nappali menet mellett is. Ez a technika még nincs rá felkészülve.

A gyári megoldás PP1:[szerkesztés]

A működési elv: A gyújtáskapcsoló elfordításakor szikrakész lesz a motor. Berúgás-beindulás után, elkezd forogni a forgórész. Az állórész feszültség alá kerül, felépül a mágneses tér, a forgórészen feszültség indukálódik.

Amennyiben minden működik, megjelenik a fehér vezetéken a töltés. Amennyiben felszalad a töltés, túl magas lesz, a feszszabályzó lekapcsolja a gerjesztést. Összeomlik a mágneses tér, leesik a forgórészen gerjedő feszültség.

Ahogy az alsó érték alá 4,5V környékére ér a feszültség, a feszszabályzó reléje csattan, visszakapcsolja a feszültséget és újra lesz töltés.

Igazából ez nem is szabályzott feszültség, inkább csak egy adott tartományban ki-be kapcsoló feszültség. Az alternatív megoldások mind a valódi szabályzott, lehetőleg egyenletes 7,2V előállítására irányulnak.

Sokkal hatékonyabb lenne egy egyenletes töltés, mint a vibráló-pulzáló 6V körüli feszültség. Emiatt a legtöbb digitális multiméter, nem is tudja megmérni a töltés feszültségét. Mérni igazából egy átlagot tudnak, az akkumulátoron, mert az kisimítja a töltés lüktető egyenfeszültségét.

Elektronikai szemmel egy agyrém az egész, nincs köze a precíziós, stabil feszültséghez. Mai szemmel ezt a tulajdonságot várnánk el, de a gyári relés megoldások messze nem tudják.

Mindemellett hihetetlen, de 50 éven túl is működik ilyen tulajdonságok mellett.

A feszültségszabályzó és a dinamó gyors tesztje[szerkesztés]

Amennyiben egyik pillanatról a másikra elmegy a töltés, pár lépésben ki lehet deríteni a hiba okát.

- lámpaburában a gyújtáskapcsoló ellenőrzése, ki tudnak lazulni azok a pici kábelrögzítő csavarok. Érdemes néha ellenőrizni, legalább műszaki előtt, kétévente.

- töltés izzó gyújtáskor világít? Az elrendezés jellegzetessége, hogy kiégett töltés izzó mellett, nem működik a motor töltése. Ezen az izzón keresztül kap pozitív feszültséget a dinamó. Ha beindulás előtt nem világít a töltés, az hibát jelent.

- a leggyakoribb hiba, a szénkefék nem érintkeznek, elkoptak, felkenődtek. Meg kell mozgatni a keféket a rugóúton, kicsit csattintani, megfeszíteni, elengedni. Féktisztítóval megfújni a kommutátort, a forgórész érintkezőjét.

- ha a fentiek rendben vannak, de nincs töltés, akkor le kell kötni a kapcsolási rajz szerinti FEKETE, gerjesztés vezetéket Ш a feszszabályzóról, és a dinamó sorkapcsára ideiglenesen akku testet kell kötni. Ha jó a dinamó (forgó-állórész), akkor meg kell jelennie a teljes töltésnek, amit az adott fordulaton tud a motor. Ha megjelenik a töltés, akkor a feszszabályzóban (vagy az odavezető vezetékekben) van a hiba.

- ha ekkor sincs töltés, igyál egy sört, és keress egy hozzáértő szerelőt!


VAPE R81 feszültségszabályzó a gyári relés helyett[szerkesztés]

A VAPE és fellelhető klónjai jól teljesítenek, természetesen az eredeti gyártó termékét javaslom. Teljes egészében megtartható a gyári kábelezés, ugyanazokat a vezetékeket kell bekötni. Abból elég 1 db-ot venni, nincs meglepetés, ha jól van bekötve.

Ezt mindenképpen ki kell emelni, mert ezek a típusok érzékenyek az elkötésre, azonnal tönkre tudnak menni pl. polaritás hiba miatt. A legkisebb üresjárati áram felhasználása ennek a szabályzónak van, mindössze 0,2mA.

A két kivezetéses állórésszel kifogástalanul működik, akár úgy is, hogy LED van a töltésjelző izzó helyett.


VAPE R81 bekötése gyári Izs dinamóba:

VAPE jelölés "DF+" = Izs gerjesztés, orosz jelölés "Ш"

VAPE jelölés "DF-" = Üresen kell hagyni! NEM SZABAD BEKÖTNI!

VAPE jelölés "51" = Izs akku 6V pozitív, orosz jelölés "Б"

VAPE jelölés "61" = Izs töltés, orosz jelölés "Я"

VAPE fémház = Izs Akku 6V negatív, fémtest, orosz jelölés "M"

VAPE R81 feszültségszabályzó bekötése IZS motorkerékpároban
VAPE R81 feszültségszabályzó bekötése IZS kapcsolásirajz szerint. Izs 56, Planeta

A VAPE elektronikát be lehet szerelni a gyári PP1 dobozba.

JAWA AEV 0429 feszültségszabályzó a gyári relés helyett[szerkesztés]

Az AEV előnye, kicsi, kompakt, stabil és teljes egészében megtartható a gyári kábelezés, ugyanazokat a vezetékeket kell bekötni. Hátránya, hogy hazai webshopban nem található meg, nincs magyar disztribútor, mert kicsi a piaca. Az üresjárati áram felhasználása mindössze 0,8mA, ami egy SMD LED fogyasztásának felel meg. Gyakorlatilag elenyésző, de télire javasolt lehúzni az akkusarut.

A két kivezetéses állórésszel kifogástalanul működik, akár úgy is, hogy LED van a töltésjelző izzó helyett.

AZ AEV bekötése gyári Izs dinamóba:

AEV jelölés "M" = Izs gerjesztés, orosz jelölés "Ш"

AEV jelölés "B/51" = Izs akku 6V pozitív, orosz jelölés "Б"

AEV jelölés "D+/61" = Izs töltés, orosz jelölés "Я"

AEV jelölés lengő vezeték = Izs Akku 6V negatív , orosz jelölés "M"

AEV0429 feszültségszabályzó bekötése Izs motorkerékpárokba.
Ezen a motoron a jobb oldali szerszámos dobozba lett kivezetékelve a szabályzó, ennek oka, hogy Izs56-on a feszszabályzó az ülés alatt van, elég poros, párás helyen. Érdemes megvédeni a szabályzót, nem az ülés alatti környezeti paraméterekre tervezték

Az AEV elektronikát be lehet szerelni a gyári PP1 dobozba.

Elektronikus feszszabályzó Ukrajnából, a gyári relés helyett[szerkesztés]

Az elektronika elfér a gyári bakelit dobozban, beszerelhető még a kisebb Izs 56 fesszabályzó dobozba is.

Ukrán feszültségszabályzó IZS motorkerékpárokhoz, vigyázni kell a bekötéskor! Könnyen tönkre lehet tenni, pl. fordított feszültséggel

Bekötése 100%-ban a gyári pontokra történik, de több verzió is létezik belőle. A forrasztási pontok bekötésére figyelni kell, egyetlen feliratozott modellel sem találkoztunk.

Az alábbi képen, az egyik piacon lévő modell látható. Az üresjárati áram felhasználása 20 mA, ami azonos egy régebbi fejlesztésű LED fogyasztásával. Nem sok, de 1-2 hónap le tudja meríteni a kisebb akkukat.

Egyik ukrán típus a sok közül, 6V töltőelektronika lábkiosztása

Ha télire lehúzod az akkusarut, teljes értékű megoldást kínál. A két kivezetéses állórésszel kifogástalanul működik, akár úgy is, hogy LED van a töltésjelző izzó helyett.

UNIV elektronikus feszültségszabályzó Magyarországról, a gyári relés helyett[szerkesztés]

Az üresjárati áram felhasználása 0mA, álló helyzetben nem meríti az akkut. Eddig ez a legjobb érték az elektronikusok között!

Annyira picike, hogy befér a gyári bakelit dobozokba, de a gyártó javasolja a hűtőfelületre való rögzítést. Található rajta egy finomhangoló, a kívánt szabályzási feszültség beállítására használható.

Izs motorkerékpárban való tesztelése alkalmazása nemrég kezdődött (2023.05. FB Izs 350 csoportban). Elsőre kiválóan működött, szembetűnő hibája, hogy nagyon pici a bekötésre tervezett sorkapocs.

Az IZS motorkerékpároknál több sorkapocs esetén is 2 db vagy akár 3 db vezeték bekötése szükséges lehet, ezeket a sorkapocs előtt kell elvégezni, mert csak kb. 1 mm²-es vezeték ment bele stabilan UNIV-ba.

Erre előre készülni kell, a toldásokat vízálló és később hozzáférhető helyre kell tenni, a hosszútávú stabil működés érdekében.

Amennyiben a 6 V UNIV elektronika az eredeti Izs bakelitdobozba kerül bele, a sorkapocsprobléma nem jelentkezik, vízzáró a gyári doboz, dobozon belül pedig elegendő a meglévő bekötési pont mérete.

A két kivezetéses állórésszel kifogástalanul működik, akár úgy is, hogy LED van a töltésjelző izzó helyett.

Az UNIV bekötése gyári Izs dinamóba:

UNIV jelölés "DF(-)" = Izs gerjesztés, orosz jelölés "Ш"

UNIV jelölés "B+" = Izs akku 6V pozitív, orosz jelölés "Б"

UNIV jelölés "D+/61" = Izs töltés, orosz jelölés "Я"

UNIV jelölés "D-" = Izs Akku 6V negatív, orosz jelölés "M"

UNIV fesszabályzó gyári adatlapja

Az UNIV elektronikát be lehet szerelni a gyári PP1 dobozba.


JAWA RMV7 feszültségszbályzó az Izs-ben[szerkesztés]

Lehetséges alternatíva a gyári relés fesszabályzó helyett ez a pofás kis elektronika. Sajátosan JAWA alkalmazásra készítették el a csatlakozóit, így azok elsőre furán néznek ki az univerzális berendezésekhez képest. Egy kis keresés után, aránylag könnyen elérhető a dokumentációja, bekötési rajza. A jelölések természetesen nem egyeznek az Izs betűjelekkel, de könnyedén értelmezhető és kiválóan működik a gyári kábelköteggel.

A két kivezetéses állórésszel kifogástalanul működik, akár úgy is, hogy LED van a töltésjelző izzó helyett.

Bekötése gyári Izs dinamóba:

JAWA jelölés "M" = Izs gerjesztés, orosz jelölés "Ш"

JAWA jelölés "51" = Izs akku 6V pozitív, orosz jelölés "Б"

JAWA jelölés "61" = Izs töltés, orosz jelölés "Я"

JAWA jelölés "-B" = Izs Akku 6V negatív , orosz jelölés "M"

A készülék kompatibilis az Izs gyári kábeleivel, azonban a saruk jelentős különbsége miatt, egyszerűbb beépíteni egy PP01 dobozba.

RM7V fesszabályzó bekötése Izs-be

Izs49 motorkerékpárok feszültségszabályzása[szerkesztés]

Az alapvető elektronikai különbség a korai (Izs49 és Izs350) motorok és az első igazi orosz áttervezésű DKW (Izs56) motorok között, a váz polaritása.

Izs 56 előtt a fémtest 6V pozitív potenciálú volt, Iz56 modellel kezdődően áttértek az elterjedtebb fémváz negatív potenciálra. Hibakeresésnél a logika ugyanaz, mégis nagyon meg tudja bonyolítani az életet.

IZ49 kapcsolási rajz 1955
Izh49 kapcsolódoboz, ukrán feszültségszabályzóval

Magyar fejlesztés, Izs 49 teljes kapcsolódoboz pótlás, utángyártás egy variációja[szerkesztés]

2023-ban a börzéken már nem lehet kapni Izs49 gyújtásdobozt. Ha lehet, 80-120ezer forint között mozgott. Emiatt keletkezett egy fejlesztési igény, hobbi szinten, magán keretek között.

Izs49 utángyártott gyújtásdoboz

Önmagában a doboz kevés, nem lehet pótolni eredeti alkatrészzel a belső elektronikát. Megszületett az ötlet, Izs56 mintára. Gyújtástrafót el kell helyezni a tank alá, így már minden elfér az új dobozban.


IZS 49 kapcsolási rajz
IZS 49 kapcsolási rajz

Források[szerkesztés]

  • Izs.hu az első magyar IZS motorkerékpár oldal[1]
  • IZS motorkerékpár adatok évjárat szerint[2]
  • Izs motorkerékpárok története[3]
  • Izs 56 orosz Wiki oldal[4]
  • Izs 56 orosz bemutató[5]
  • Izs 56 típusfejlődés[6]
  • Izs 56 típusváltozatok 1957 [7]
  • Izs 56 típusváltozások 1960-1961[8]
  • Izs 56 műszaki adatok, információk[9]
  • Izs 49 orosz Wiki oldal[10]
  • Izs motorkerékpárok tulajdonságai [11]
  • fa dugattyú motorkerékpárokhoz[12]
  • JAWA RM7V-N feszültségszabályzó [13]

Jegyzetek[14][szerkesztés]

  1. Az első magyar IZS motorkerékpár oldal. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  2. Hazai IZS motorkerékpár adatok táblázatos formában. (Hozzáférés: 2023. június 5.)
  3. Izs motorkerékpárok története. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  4. Izs 56 orosz oldal. (Hozzáférés: 2023. június 5.)
  5. Izs 56 orosz bemutató. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  6. Izs 56 típusfejlődés. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  7. Izs 56 típusváltozatok. (Hozzáférés: 2023. június 5.)
  8. Is 56 típusváltozatok 1960-1961. (Hozzáférés: 2026. június 16.)
  9. Izs 56 műszaki adatok, videók. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  10. Izs 49 orosz Wiki oldal. (Hozzáférés: 2023. június 5.)
  11. Izs motorkerékpárok tulajdonságai. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  12. Fa dugattyú motorkerékpárokhoz. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  13. RM7V-N leírás, bekötés a gyártói adatok alapján. (Hozzáférés: 2023. augusztus 1.)
  14. RM7V feszültségszabályzó. (Hozzáférés: 2023. július 31.)