Ivankivi járás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ivankivi járás
Ivankivi járás címere
Ivankivi járás címere
Ivankivi járás zászlaja
Ivankivi járás zászlaja
Közigazgatás
Ország Ukrajna
Terület
Rangukrajnai járás
SzékhelyIvankiv
Alapítás éve1923. március 7.
Megszűnés éve2020. július 17.
Népesség
Teljes népesség29 441 fő (2019. jan. 1.)[1]
Népsűrűség8,14 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület3616 km²
Elhelyezkedése
Ivankivi járás (Ukrajna)
Ivankivi járás
Ivankivi járás
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 51° 07′ 22″, k. h. 30° 00′ 14″Koordináták: é. sz. 51° 07′ 22″, k. h. 30° 00′ 14″
Térkép
Ivankivi járás weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivankivi járás témájú médiaállományokat.

Az Ivankivi járás (ukránul: Іванківський район, magyar átírásban: Ivankivszkij rajon) közigazgatási egység volt Ukrajna Kijevi területén. Székhelye Ivankiv volt. A járást a 2020-as ukrajnai közigazgatási reform során megszüntették, területét és településeit a Vishorodi járáshoz csatolták.

A 15. század közepén a modern Ivankiv körüli területet "Zemlya Trudinivska" -nak (Trudinivska-föld) nevezték. Olehnja Juhnovich kijevi fiú tulajdona volt. 1524-ben I. Zsigmond lengyel király adta ezt a földet Kijev Burgess Tishko Proskura-nak. [3] 1589-ben Ivan Proskura lett ennek a földnek a tulajdonosa. A várost 1589-ben alapították, és Ivan Proskura után nevezték el. Először "Ivaniv" és "Ivanivka" -nak hívták, de később "Ivankiv" -ra változott. [4] A 17. század elején a krími tatárok négy katonai hadjáratot folytattak Polesia ellen, és ennek eredményeként Ivankovban sok embert megöltek, foglyul ejtettek és eladtak rabszolgának.

1645. május 30-án Hetman Stanisław Koniecpolski nagykorona erői megtámadták Ivankovot, amely akkoriban Olizar Wołczkiewicz tulajdona volt. [idézet szükséges]

A Helytörténeti Múzeumot állítólag elpusztították az ivankovi csata során, amely a 2022-es ukrajnai orosz invázió katonai szerepvállalása volt, ami Maria Prymachenko művész több mint húsz művének elvesztéséhez vezetett. [5] [6] A várost az orosz hadsereg földi bázisként használta a Kijev felé irányuló nyomás megerősítéséhez. A BBC idézte a helyi lakosokat, akik azt mondták, hogy a megszálló orosz erők nem engedélyezték az evakuálást, és tüzet nyitottak mindenkire, aki megpróbálta elhagyni a várost. [7]

Ivankiv a raion déli területének közepén található, Kijev és Pripjaty között fekszik. A csernobili erőműtől 68 km-re délre található, a kizárási zóna bejárata 32 km-re északra, Dytiatky-nál található. Ivankov városát nem érintette annyira a csernobili katasztrófa, mint más városokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ukrán Statisztikai Hivatal: Чисельність наявного населення України на 1 січня 2019 року (ukrán nyelven). Ukrán Statisztikai Hivatal, 2019. (Hozzáférés: 2019. július 1.)