Ivan Knotek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ivan Knotek
Szlovák Szocialista Köztársaság kormányának elnöke
Hivatali idő
1988. október 12. 1989. június 22.
Előd Peter Colotka
Utód Pavel Hrivnák

Született 1936. augusztus 26. (85 éves)
Csehszlovákia, Szenice
Párt Csehszlovákia Kommunista Pártja

Foglalkozás politikus

Ivan Knotek (Szenice, 1936. augusztus 26.) kommunista politikus, a Szlovák Szocialista Köztársaság kormányának egykori elnöke, a csehszlovák szövetségi kormány egykori alelnöke, Csehszlovákia Kommunista Pártja központi bizottsága elnökségének egykori tagja.

Pályafutása[szerkesztés]

Munkáscsaládból származik. 1954-ben a Csehszlovákia Kommunista Pártja tagja lett. Főiskolai végzettségét Nyitrán a Mezőgazdasági Főiskolán szerezte meg. 1954 és 1969 között a nemeskürti mezőgazdasági szakmunkásképző tanára, majd igazgatója. Szlovákia Kommunista Pártja galántai járási pártbizottságának elnöki tisztségét 1969 és 1981 között töltötte be. 1980-ban a nyugat-szlovákiai kerületi (megyei) pártbizottság mezőgazdasági osztályának titkárává nevezték ki, 1986-tól a Szlovák Nemzeti Tanács (parlamenti) képviselője, a Csehszlovák Nemzeti Front elnökségének tagja. 1987-ben a nyugat-szlovákiai kerületi pártbizottság vezetésével bízták meg. 1987 és 1988 között a központi bizottság mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdő- és vízgazdálkodási osztályának vezetője. 1988-tól a Csehszlovákia Kommunista Pártja központi bizottságának tagja, Szlovákia Kommunista Pártja központi bizottsága elnökségének tagja.

1988. október 12-től 1989. június 19-ig a Szlovák Szocialista Köztársaság kormányának elnöki tisztségét és egyúttal a Csehszlovák Szocialista Köztársaság szövetségi kormányának alelnöki tisztségét is betöltötte, ezenkívül Csehszlovákia Kommunista Pártja központi bizottsága elnökségének tagja volt. Az 1989-es rendszerváltás után vállalkozásba kezdett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ivan Knotek című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.