Ituri tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ituri tartomány

Székhelye: Bunia
Területe: 65 658 km²
Lakossága: 4 241 236 fő[1]
Népsűrűség: 64,59 fő/km²
Körzetei: Aru
Djugu
Irumu
Mahagi
Mambasa
Hivatalos honlap:
Politika
Kormányzó: Emmanuel Leku Apuobo
Térkép
Ituri tartomány

Az Ituri tartomány a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti tartománya. A tartományban található az Ituri-esőerdő. A tartomány nemzeti nyelve a szuahéli.

Földrajza[szerkesztés]

A tartomány az Ituri folyó északkeleti részén és az Albert-tó nyugati oldalán terül el. Határos Ugandával és Dél-Szudánnal. Öt adminisztratív körzetre oszlik, ezek:

Az Ituri tartomány 2000–2500 méter magasan fekvő platón terül el, melyben mind a nagy trópusi esőerdők, mind a szavannák megtalálhatók. A területnek különleges állatvilága van, köztük az okapi, Kongó nemzeti állata. Itt található különleges növény a Mangongo, melyből a mbuti emberek házukat építik.

Gazdaság[szerkesztés]

Az Ituri tartományban találhatók a Kilo-Moto aranybányák.

Története[szerkesztés]

Az Ituri tartomány, Kibali-Ituri néven a Kongói Demokratikus Köztársaság tartománya volt 19621966 között. A köztársaság új alkotmányának 2006-ban történt elfogadása előtt Ituri jogi státusza számos vitának adott alapot. A második kongói háború kezdete, 1998 óta az ugandai népi erők (UPDF) és egy ugandai támogatású, a kongói demokráciáért küzdő felszabadító szervezet tagjai tartották kézben. 1999 júniusában az UPDF parancsnoka James Kazini tábornok, a kongói felszabadító szervezet tiltakozása ellenére újraalakította a Kibali-Ituri tartományt az Orientale tartomány keleti részén. A tartományt többnyire csak Iturinak hívták, tartományi fővárosa Bunia volt. Az új tartomány létrejötte a hema etnikai csoport irányítása alatt a jelenleg is tartó Ituri-konfliktushoz vezetett, mely ezrek életét követelte. A legtöbb hivatalos térkép nem is tüntette fel az új tartományt. Az új alkotmány végre rendezte Ituri státuszát.

Kormányzat[szerkesztés]

A jelenlegi irányítás az Ituri Békéltető Tanács erőfeszítései eredményeképpen jött létre, mely hosszas késedelem után, az ugandai erők visszavonulása után alakult meg 2003-ban. Mindez az Ideiglenes Ituri Gyűlés létrejöttéhez vezetett, mely vezető ügyintézőt és elnököt választott. A jelenlegi elnök Petronille Vaweka, aki egyben a Kongói Demokratikus Köztársaság Nemzetgyűlésének tartományi képviselője.

A kerület jelenleg az Orientale tartományhoz tartozik. A 2006-os alkotmány 2009 februári életbe lépésekor az Ideiglenes Gyűlés vagy újraalakul vagy tartományi gyűlés lép a helyébe. Ekkor választásokat tartanak, melyben kormányzót és kormányzó-helyettest is választanak.

Elnökök, kormányzók Kibali-Ituriban[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

A lakosságot az alur, hema, lendu, ngiti, bira és ndo-okebo népcsoportok alkotják, az összetételükre vonatkozó számok meglehetősen változóak. A mbutik alkotta pigmeus csoport elsősorban az Ituri-esőerdőben, az Okapi Vadrezervátum közelében él, bár a mbutik közül sokaknak el kellett hagyniuk lakhelyüket az erdők területének csökkenése, a túlvadászat és a környéken folyó erőszak miatt.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Népességi adatok. [2009. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]