Ituri-esőerdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Ituri tartomány elhelyezkedése

Az Ituri-esőerdő a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, az Ituri tartományban terül el. Az erdő a közelben folyó Ituri folyóról kapta a nevét, mely az esőerdőn áthaladva összefolyik az Aruwimi folyóval, majd mintegy 1300 km-es útja végén a Kongóba ömlik. Az Ituri-esőerdő területe nagyjából 63 000 km², a 0° - 3° É és 27° - 30° K koordináták között terül el. Az erdő területén a tengerszint feletti magasság 700 (délen) és 1000 m között (északon) változik. Földrajzi határait nehéz megvonni, mivel az erdő egybeolvad a környék más erdeivel. Északon szavanna határolja, keleten a Nagy-hasadékvölgy, nyugaton és délen síkvidéki erdők. Az átlagos hőmérséklet 31 °C, az átlagos relatív páratartalom 85% (Wilkie 1987).[1] Az esőerdőnek körülbelül 20%-án terül el az Okapi Vadrezervátum, mely a világörökség részét képezi különleges faunájával, elsősorban az okapival. Az esőerdőben mbuti pigmeusok élnek. A pigmeusok az egyenlítői esőerdőkben élő, vadászó-gyűjtögető életmódú emberek, jellegzetességük az alacsony testalkat (átlagos magasságuk kevesebb mint 1,5 m). Az itt élő mbutik száma 200 000 körülire tehető, 15-60 fős törzsekben élnek. Colin Turnbull tanulmányozta őket, munkáját „Erdei emberek” (The Forest People) címmel adta ki 1962-ben.

Az első európai, aki áthatolt az Ituri-esőerdőn, Henry Morton Stanley volt 1887-ben, Emin pasa megmentésére indított expedícióján. Az expedíció rendkívül nehéz terepviszonyok között haladt, tagjainak kétharmada odaveszett.

Véset Stanley könyvéből, A legsötétebb Afrikából, amint expedíciója áthalad egy tisztáson (1890)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wilkie, David. S. 1987. Impact of Swidden Agriculture and Subsistence Hunting on Diversity and Abundance of Exploited Fauna in the Ituri Forest of Northeastern Zaire. Unpublished Ph.D. dissertation, Department of Forestry and Wildlife Management, University of Massachusetts.

További információk[szerkesztés]