Iszlamofóbia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iszlámellenesség szócikkből átirányítva)

Az iszlamofóbia (a ’félelem’ jelentésű görög phobosz / φόβος szóból) vagy iszlámellenesség társadalomtudományi, politikai és bűnügyi fogalom, amely az iszlámmal és híveivel szembeni félelemre, gyűlöletre és rasszizmusra utal. Iszlamofóbia állhat a muzulmánokat érintő gyűlölet-bűncselekmény, vallási üldözés és diszkrimináció hátterében.

Definíció[szerkesztés]

Az iszlamofóbiát röviden úgy lehet meghatározni, mint az iszlám vallástól és híveitől való félelmet, amely további passzív vagy aktív iszlámellenes reakciókat is kiválthat, azok táptalaja lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a szó jelentése: „Az iszlám vallás és a muzulmánok különösen mint politikai erő iránti ellenszenv vagy előítélet.ˮ[1] Archiválva 2019. május 19-i dátummal a Wayback Machine-ben Az iszlamofóbia nem azonos az iszlám vallás és kultúra kritikájával, sem az iszlamizmus mint politikai ideológia és normarendszer bírálatával.

Sok esetben az iszlamofóbia elnevezést használják arra a közösségi viszonyulásra, amely szerint a muzulmánok jelenléte veszélyt jelent az adott közösségre, amelyiknek a vallása alapvetően különbözik az iszlám vallástól. A kifejezés gyakran negatív vagy kulturális rasszista általánosításokat tartalmaz a muzulmánokról, mert az iszlám hívőket egy egységes, kollektív hitelveket valló néptömegnek tekinti, nem pedig a különböző felfogású iszlám kultúrákból származó, önálló kulturális identitással és egyedi vallási meggyőződéssel rendelkező egyének alkotta tömegnek.

Egyes vélemények szerint az iszlámellenesség párhuzamba állítható az antiszemitizmussal, hisz minkét elképzelés a „fajok” és kultúrák harcát hirdeti és nem idegen tőlük az összeesküvés-elmélet sem. Az iszlámellenes elméletek a muszlimokat „megszállóknak” próbálják ábrázolni, akik tömeges bevándorlással és magas születési aránnyal meghódítják a Nyugatot, lerombolva hagyományos kultúráját és identitását.

Az iszlamofób felfogás szerint az iszlám kultúra alapvetően más, alacsonyabb rendű és durvább, mint a nyugati és keresztény kultúra, és a muzulmánok számának növekedése már önmagában veszélyt jelent a nyugati kultúrára.

Az iszlamofóbia az iszlámtól és a muzulmánoktól való félelemről szól. A kifejezés azonban nem csak a félelemre vonatkozik. Sok muzulmán propagandának fogja fel az iszlám és a vallást képviselő emberek ellen.

Közvélemény[szerkesztés]

Iszlámellenes tüntetés Lengyelországban 2015-ben

A muzulmánokkal szembeni negatív attitűdök mértéke a világ különböző részein.

Negativ beállítottság aránya 2016-ban
Ország Százalék
Magyarország
  
72[1]
Olaszország
  
69[1]
Lengyelország
  
66[1]
Görögország
  
65[1]
Spanyolország
  
50[1]
USA
  
47[2]
Kanada
  
43[3]
Hollandia
  
35[1]
Svédország
  
35[1]
Franciaország
  
29[1]
Németország
  
29[1]
Nagy Britannia
  
28[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Pascal Bruckner: Képzelt rasszizmus. Iszlamofóbia és bűntudat; ford. Görgényi Adél; Századvég, Bp., 2019