Irminio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irminio
A folyó torkolata néhány nutriával
A folyó torkolata néhány nutriával
Közigazgatás
Országok  Olaszország
Földrajzi adatok
Hossz 55 km
Forrásszint 986 m
Vízgyűjtő terület 254,56 km²
Forrás Monte Lauro
Iblai-hegység
é. sz. 36° 54′ 19″, k. h. 14° 44′ 33″
Torkolat Földközi-tenger
é. sz. 36° 54′ 21″, k. h. 14° 44′ 23″Koordináták: é. sz. 36° 54′ 21″, k. h. 14° 44′ 23″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Irminio témájú médiaállományokat.

Az Irminio egy folyó Olaszországban, Szicília szigetének délkeleti részén. Ragusa megyében a legfontosabb a folyók közül. Hossza 55 km.

A folyó a Monte Lauro hegynél ered, mely az Iblai-hegység legmagasabb és legjelentősebb csúcsa. A hegység alkotja Szicília délkeleti része hegyes domborzatú területének a fő részét. Az Irminio keresztülfolyik Ragusa megyén északkelet–délnyugat irányban, majd beleömlik a Földközi-tengerbe Marina di Ragusa településtől 2,5 km-re keletre. Mellékágai a következő kisebb folyók: Cava Volpe, Ciaramite, Mastratto és Ragusa Ibla mellett San Leonardo és Santa Domenica patakok.

Természeti terület[szerkesztés]

Félúton az Irminio folyásánál egy kis terület helyezkedik el, melyet Oasi Irminio-nak minősítettek sebespisztráng-állománya és a 134 hektáros Macchia Foresta del fiume Irminio természeti rezervátum miatt.

A gát[szerkesztés]

1976. november 10-én elkezdtek építeni egy gátat a folyó mentén, a Ragusa és Giarratana települések között elhelyezkedő területen. Az építményt, melynek magassága 57,10 méter, 1983-ban fejezték be. Építésének oka a Santa Rosalia-tó (olaszul: Lago Santa Rosalia) víztározó elkészítése volt. A tavat eredetileg mezőgazdasági használatra építették, de jelenleg szabadidős horgászatra is használják.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Irminio című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.