Ilku Marion József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ilku Marion József
Ilku Marion Lvivben, 2002-ben
Ilku Marion Lvivben, 2002-ben
Született1933. május 27.
Ungvár
Elhunyt2003. január 25. (69 évesen)
Lviv
Nemzetiségemagyar
Foglalkozása
  • festőművész
  • tervezőgrafikus
IskoláiLvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémia
SírhelyeLicsakivi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Ilku Marion József témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ilku Marion József (Ungvár, 1933. május 27.Lviv, 2003. január 25.) ukrajnai magyar festő és grafikus. Festészettel és kisméretű grafikával is foglalkozott, legkedveltebb műfaja a tájkép volt. A Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségének (LMKSZ) első, alapító elnöke, a Lvivi Művészeti Akadémia docense volt.

Élete[szerkesztés]

Ilku Marion lvivi műterme 2002-ben

Tanulmányai[szerkesztés]

1933-ban az akkor Csehszlovákiához tartozó Ungváron született. 1947-ben kezdte meg tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskolában, melyet 1952-ben végzett el. Tanárai közt megtalálhatók kora legjelentősebb kárpátaljai festői: Boksay József, Manajló Fedor, Koczka András és Kontratovics Ernő, ám későbbi művészetére legnagyobb hatással Erdélyi Béla volt.

19521958 között a Lvovi Iparművészeti Főiskolán (ma: Lvivi Művészeti Akadémia) tanult. Ottani legfőbb mesterei Roman Szelszkij és Danyilo Dovbusinszkij voltak. A főiskola elvégzése után annak munkatársa lett. Főként rajzot oktatott, egy időben a Rajztanszék vezetője is volt.

Művészete[szerkesztés]

Saját festő stílusa az 1960-as évekre alakult ki. Kezdetben nagy figyelmet szentelt a népi témáknak. Később eltávolodott a naturális ábrázolástól és képeire egyre inkább a kontrasztos, gazdag színvilág és expresszionista kifejezésmód vált jellemzővé. Olajfestményei mellett akvarelleket és grafikákat is készített. A kárpát-medencei magyar közéleti szereplőkről készített karikatúra-sorozata albumként is megjelent.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés]

A lvivi közélet és művészvilág ismert tagja volt. Lengyel származású felesége révén élénk kapcsolatot tartott a helyi lengyel közösséggel is. Az 1980-as évek végén kezdeményező szerepet játszott a Lvivben élő magyarok összefogásában. 1989-ben megalapította a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségét (LMKSZ), melynek első elnöke lett. Az 1990-es években a művészi tevékenysége mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ukrajnai magyar kisebbség érdekében végzett közéleti tevékenysége. A Lvivben élő több mint 300 fős magyar közösség központi alakjaként számos kisebbségi és kulturális esemény megszervezése fűződik a nevéhez. Az 1991-ben Kijevben megalakult magyar kisebbségi gyűjtőszervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) egyik társelnöke lett, később annak alelnöke volt. Kiemelkedő szerepe volt a lvivi Ivan Franko Egyetem falán elhelyezett Bolyai-emléktábla, valamint a Szent János-kápolna falán elhelyezett Konstancia-emléktábla elkészítésében és felavatásában.

2003-ban gyomorrákban hunyt el. Sírja a Licsakivi temető 33-as parcellájában található.

Albumai[szerkesztés]

  • Ilku Marion József: Portré-karikatúrák: Kárpát-medencei arcképcsarnok, Intermix Kiadó, Ungvár, ISBN 963 83522 13

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]