Ifjúság (film, 1935)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ifjúság
(Les beaux jours)
1935-ös francia film
RendezőMarc Allégret
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróCharles Spaak
Jacques Viot
FőszerepbenSimone Simon
Jean-Pierre Aumont
ZeneGeorges Van Parys
OperatőrCharlie Bauer
Michel Kelber
VágóDenise Batcheff
Gyártás
GyártóFlag Films
Ország Franciaország
Nyelvfrancia
Játékidő99 perc
Forgalmazás
BemutatóFranciaország 1935. november 8.
Magyarország 1940. április 4.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ifjúság (Les beaux jours) 1935-ben bemutatott fekete-fehér francia filmvígjáték, rendezője Marc Allégret. A francia eredeti cím jelentése: 'Szép napok'.

Magyarországon a filmet 1940. április 4-én mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Sylvie Sanders egy előkelő leánynevelő intézet kedvence. Apja, az ismert bankár csődbe jut és öngyilkos lesz. Sylvie Párizsba megy, hogy állást találjon. Volt tanárnőjének testvére, Boris (ejtsd: Borisz) segítségével egy szerkesztőségben gépírónő lesz. Boris medikus, de éjszakánként bárzongoristaként dolgozik, hogy eltartsa magát. Sylvie-t összeismerteti néhány diákkal, köztük saját legjobb barátjával, Pierre-rel. Egy vidéki kiránduláson, melyre Boris nem tud elmenni, Sylvie és Pierre egymásba szeretnek. Hazaérve Sylvie egy csokrot és levelet talál lakásán, melyben Boris megvallja szerelmét. A pár közölni akarja Boris-szal kapcsolatukat, de megtudják, hogy Boris-nak súlyos szívbaja van, és a betegnek nem merik megmondani az igazat. Közben Pierre arról értesül, hogy vidéken gazdálkodó apja minden évben elad egy-egy darabot a földjéből, hogy fia tanulmányainak költségét fedezze. Boris halálos ágyánál a szerelmesek összevesznek. Mivel Pierre ragaszkodik az ősök földjéhez, megszakítja sikeres tanulmányait és hazautazik, hogy a földet művelje. Sylvie utánamegy és vállalja az új helyzetet.

Magyarországi fogadtatásából[szerkesztés]

A film hazai bemutatásakor a magyar kritikus nem a kissé banális, melodramatikus történetet, hanem a Sylvie-t játszó fiatal Simone Simon természetességét, a film felszabadult, friss hangulatát és környezetrajzát értékelte. "Hogy mi történik a filmen, nem fontos. Az ifjúság gondtalan élete, ösztönei, bimbózó érzelmei, Párizs illata, … ezernyi apró részlet a fontos... Ezek avatják a filmet különlegessé, emlékezetessé." (V. D.)

Főbb szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]