Időtúllépés (krikett)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A krikettben az időtúllépés az ütőjátékosok 10-féle kiesési módjának egyike. Rendkívül ritkán fordul elő. Abból a célból vezették be, hogy ezzel is korlátozzák a játékosok időhúzási lehetőségeit.

Ha az ütést végző csapat egyik ütőjátékosa bármilyen módon kiesik, és be kellene helyette jönnie a pályára egy új ütősnek, de egy adott időkorláton belül nem jön be és társával együtt nem áll készen a következő dobás fogadására, akkor a még be nem jött ütőjátékosok egyike időtúllépés miatt ki fog esni, azaz már nem is léphet pályára ezután ebben a játékrészben. Hogy mennyi ez az időkorlát, az a játékformátumtól függ: általában 3 perc, de Húsz20-as krikettben másfél perc.[1][2]

Ha még több ütőjátékos is van, aki nem lépett pályára, és időtúllépés történik, akkor, mivel nincs előre meghatározott ütősorrend, a csapat kapitánya választhat egyet közülük, hogy melyik essen ki.[1]

A nemzetközi krikett 1877 óta íródó történetében még soha nem esett ki egyetlen ütőjátékos sem időtúllépés miatt, bár egyszer, 2007-ben lett volna rá lehetőség, de az ellenfél, amikor letelt az idő, nem apellált a játékvezetőnél, így nem történt meg a kiesés.[1] Belföldi mérkőzéseken is csak néhány esetben történt meg eddig:[3]

  • 1988 februárjában Dél-Afrika Keleti tartományának és Transvaalnak a csapata játszott egymással egy többnapos mérkőzést. Az egyik nap végén Andrew Jordaannak, a Keleti tartomány ütősének kellett volna pályára lépnie, de ekkor letelt az aznapi játékidő, másnap reggel pedig az esőzések miatti rossz útviszonyok miatt nem ért oda a pályára időben, így időtúllépés miatt kiesett.
  • 1997 decemberében az indiai Kattakban Tripura és Orisza állam játszott egymás ellen. Tripura utolsó ütőse, Hemulál Jádav azonban annyira belemerült a pálya szélén a beszélgetésbe a csapat menedzserével, hogy nem lépett pályára időben, így időtúllépés miatt már nem is léphetett.
  • 2002 szeptemberében, szintén Dél-Afrikában történt egy Border és Szabad állam közti mérkőzésen, hogy Vasbert Drakes, aki nem sokkal korábban még Srí Lankában szerepelt egy krikett-tornán, és onnan repült Dél-Afrikába, még a repülőgépen tartózkodott, amikor sorra került volna a mérkőzésen: így az ő sorsa is időtúllépéses kiesés lett.
  • 2003-ban egy Durham UCCE és Nottinghamshire közötti angol mérkőzésen Andrew Harris ütőjátékost sérülten nevezték be, és nem gondoskodtak a cseréjéről, mert úgy gondolták, ő az utolsó ütős a sorban, és rá talán már nem is lesz szükség. Azonban a mérkőzés úgy alakult, hogy a közepes rendű ütősök gyorsan kiestek, és Harris került volna sorra: ő azonban nem tudott időben bejönni, így kiesett.
  • A 2013–2014-es szezonban egy Saint Vincenten megrendezett mérkőzésen Ryan Austin a második játékrészben nem jött be időben a pályára, ezért időtúllépéssel kiesett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Az időtúllépés. Krikett.Sport.hu. (Hozzáférés: 2020. január 1.)
  2. Law 40 – Timed out (angol nyelven). Lords. (Hozzáférés: 2020. január 1.)
  3. Has any batsman ever been 'timed out' in cricket? (angol nyelven). Sportskeeda. (Hozzáférés: 2020. január 1.)