Ibelin Fülöp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ibelin Fülöp
Az Ibelin-címer
Az Ibelin-címer
Született1180
Elhunyt1227 (46-47 évesen)
HázastársaAlix de Montfaucon
GyermekeiIbelin Mária
Ibelin János jaffai és aszkaloni gróf
SzüleiKomnéna Mária
Ibelin Balian
Tisztségeciprusi régens (1218–1227)
SablonWikidataSegítség

Ibelin Fülöp (1180–1227) a Ciprusi Királyság befolyásos bárója volt, Ibelin Balian és Komnéna Mária kisebbik fiaként a Jeruzsálemi Királyság legelőkelőbb urai közé tartozott.

Életútja[szerkesztés]

1206-ban említik először, amikor bátyjával, Jánossal Ciprusra kísérik unokahúgukat, Alizt, I. Izabella jeruzsálemi királynő lányát, hogy házasságot kössön I. Hugó ciprusi királlyal.[1] A két fivér valamikor 1217 előtt végleg áttette hatalmi székhelyét a szigetországba, valószínűleg azért, mert konfliktusba keveredtek I. János jeruzsálemi királlyal. I. Hugó 1218-ban meghalt, utódának, a kiskorú I. Henrik ciprusi királynak anyja, Aliz lett a régense, de ő Fülöpöt nevezte ki „helyettesévé” (baillie), aki ebben a minőségében hathatósan hozzájárult, hogy az Ibelin nemzetség Ciprus első családjai közé kerüljön. 1223-ban azonban Fülöp és Aliz összekülönbözött az egyházi dézsma kérdésében, amelynek beszedési jogát Aliz a pápaság javára megtagadta volna az ortodox egyháztól. Fülöp ellenállt, unokahúga átköltözött Tripoliszba, és Fülöp jóformán egyeduralkodó lett Cipruson.[2]

1225-ben Fülöp hírét vette, hogy II. Frigyes német-római császár keresztes hadjáratra készül, mire formálisan is megkoronáztatta a gyermek Henriket, mert tudta, hogy Frigyes érvényesíteni akarja Cipruson a német-római császárok hűbérúri jogait. (Imre ciprusi király ugyanis VI. Henriknek köszönhette a koronáját.) Az eljárást Frigyes nehezményezte, III. Honoriusz pápa azonban áldását adta rá, amivel a jeruzsálemi legfelsőbb bíróság (Haute cour) is egyetértett.

1227 elején Aliz új férjét, IV. Bohemund antiochiai fejedelem második fiát, a leendő V. Bohemundot nevezte ki ciprusi helyettesévé, az Haute cour azonban nem egyezett bele ebbe. Aliz ekkor Barlais-i Amalrikkal próbálkozott, de a legfelsőbb bíróság az ő személyét is elvetette, és Fülöpöt erősítette meg tisztségében.[3] Amalrik és Bohemund felvette a kapcsolatot Frigyessel, Fülöp pedig még ebben az évben meghalt, és bátyjára, Jánosra hárult a feladat, hogy az 1228-ban a szigetre érkező császárral szembenézzen.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Fülöp Montbéliard-i Alizt, Montbéliard-i Odó húgát vette feleségül. Gyermekeik:

  • Ibelin Mária, apácának állt, anyja neki alapította 1244-ben a nicosiai Szent Tódor kolostort[1]
  • Ibelin János

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b CYPRUS
  2. Runciman 1999 774–775. o.
  3. Hamilton 2016 225–241. o.

Források[szerkesztés]

  • CYPRUS: CYPRUS. fmg.ac. (Hozzáférés: 2020. augusztus 8.)
  • Hamilton 2016: Hamilton, Bernard: Queen Alice of Cyprus. In The Crusader World. Boas, Adrian J. (szerk.). London: Routledge. 2016. 225–240. o.  
  • Runciman 1999: Runciman, Steven: A keresztes háborúk története. Szerk. Veszprémy László, ford. Bánki Vera és Nagy Mónika Zsuzsanna. Budapest: Osiris. 1999.