Ian Hill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ian Hill
Ian Hill
Ian Hill
Életrajzi adatok
Születési név Ian Frank Hill
Született 1951január 20. (69 éves)
West Bromwich, Anglia
Pályafutás
Műfajok heavy metal
Aktív évek 1970 - napjainkig
Együttes Judas Priest
Hangszer
Tevékenység basszusgitár
Kiadók Columbia
A Wikimédia Commons tartalmaz Ian Hill témájú médiaállományokat.

Ian Hill (teljes nevén Ian Frank Hill) (West Bromwich, Anglia, 1951. január 20. –) a birminghami Judas Priest heavy metal zenekar alapító tagja és basszusgitárosa.

Életrajza[szerkesztés]

Hill még gyermekkorában tanult meg nagybőgőn játszani édesapjától, aki egy helyi dzsessz-zenekarban játszott. Apját már tizenöt éves korában elvesztette, de a tőle kapott útravaló egész életében elkísérte. 1970-ben iskolatársával, K. K. Downinggal együtt megalapította a Judas Priest zenekart. Azóta megszakítás nélkül ő a zenekar basszusgitárosa, pályafutása során a zenekar számos lemezsikert ért el.

Hill szolid és dallamos basszusjátékáról ismert, mely ideális alapot nyújt K. K. Downing és Glenn Tipton elektromos gitárjaihoz és Rob Halford egyedi, operaszerű énekstílusához. A DVD-n is megjelent Electric Eye koncerten kétnyakú gitáron is játszott. A zenekar kezdeti évei során ujjaival pengette basszusgitárját, az utóbbi időkben azonban rászokott a pengető használatára, bár alkalmanként még mindig penget az ujjával is.

Hill egyik érdeme, hogy megtalálta a Judas Priest énekesét, Rob Halfordot. Halforddal még akkor találkozott, amikor annak lánytestvérének udvarolt, és említette neki, hogy új énekesre van szüksége a zenekarban. Halford elfogadta a felkérést, kilépett a Hiroshima nevű zenekarból, melyben akkoriban játszott, és magával vitte a Hiroshima ütősét, John Hinchet is. Hinchet később elküldték a zenekarból.

Hangszerei[szerkesztés]

A Judas Priest kezdeti évei során Hill egy 1970-es Fender Jazz Bass basszusgitáron játszott, majd később, az 1980-as évek közepén átváltott a Hamer márkára. Jelenleg Spector basszusgitárokon játszik, ezekre a nyolcvanas évek vége felé váltott át. A Spector jelenleg is gyártja az Ian Hill nevével fémjelzett basszusgitárt, melynek alapja Hill NS-2 típusa, melyet egy rendkívül vékony nyakkal látnak el, opcionálisan B.E.A.D hangolás is kapható hozzá.[1] Pályafutása során Hill számos különféle erősítőt használt, a 90-es évek vége óta azonban áttért az SWR eszközökre.[2]

Magánélete[szerkesztés]

1976-ban feleségül vette Rob Halford nővérét. 1980-ban született fiuk, Alexander. 1980-ban elváltak.[3]

Diszkográfia[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. SFM - Spector Introduces Two New Signature Models. [2009. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 9.)
  2. Swrsound.com
  3. Truck Trend

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]