IV. Szadet Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Szadet Giráj
٤سعادت كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1717 1724
ElődjeIII. Devlet
UtódjaII. Mengli
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1662
Elhunyt1732 (70 évesen)
Jambol
NyughelyeJambol
ÉdesapjaI. Szelim Giráj
GyermekeiSzelim
Szalih
Halim
Devlet
Muhammed
Numan
Múmin
Hadzsi
SablonWikidataSegítség

IV. Szadet Giráj (krími tatár: IV Saadet Geray, ٤سعادت كراى), (16621732) krími tatár kán, I. Szelim Giráj kán fia.

Szadet 1692 és 1699 között a Krím félsziget bejáratát védő perekopi erődnek volt a parancsnoka. 1699-ben előbb núreddinnek, majd még ugyanabban az évben kalgának nevezték ki, mely méltóságot 1703-ig viselte. II. Devlet Giráj kán idejében is ő volt a kalga (17081713). 1717-ben a szultán őt nevezte ki kánnak, miután a krími tatárok ragaszkodtak ahhoz, hogy I. Szelim valamelyik fia kormányozza őket.

Uralkodása kezdetén a magyarországi határra vonult, ahol az osztrák-török háború folyt. Egy jelentős tatár lovas segédcsapat részt vett a péterváradi csatában, majd nagy hordák özönlötték el Erdélyt, de a helyi lakosság és a nemesek szétverték őket (utolsó tatárjárás). Érdemleges tatár részvétel nem zajlott a konfliktusban, s a békét is hamarosan megkötötték. A Krímre visszatérve több tisztségviselőt kicserélt, hozzá hűséges emberekkel véve körbe magát. Ezzel viszont magára haragította a leváltottak rokonságát, főleg a Sirin klánt, amely a legerősebb volt a tatár nemzetségek közül. A Sirin-beli bégek szervezkedni kezdtek az elmozdítására: gyávasággal, lustasággal, igazságtalansággal vádolták és levelet írtak a szultánnak is, hogy a kán leváltását kérjék. 1720-ban Szadet az Észak-Kaukázusi lázongó cserkeszek ellen vezetett hadjáratot, ahol fogságba került. 1724-ben tért vissza a Krímre. A palotájába hívta össze a Sirin klán vezetőit, ám a vita során azok rátámadtak és kikergették a palotából. Szadet nem akarta, hogy a konfliktus véres polgárháborúvá fajuljon, ezért inkább lemondott a trónról. Nyolc évvel később halt a ruméliai Jambolban, a helyi mecsetben temették el.

Források[szerkesztés]

  • О. Гайворонский «Созвездие Гераев»
  • О. Гайворонский «Повелители двух материков» тома 1-2
  • Халим Гирай «Розовый куст ханов» (история крымских ханов)
  • Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Саадет IV Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
III. Devlet Giráj
Krími kán
17171724
Következő uralkodó:
II. Mengli Giráj