III. Iszlám Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
III. Iszlám Giráj krími kán
Islam I Giray.gif
Született 1604[1][2]
Bahcsiszeráj
Elhunyt

Bahcsiszeráj
Állampolgársága Krími Tatár Kánság
SzüleiI. Szelamet Giráj krími kán
Foglalkozása katona
Tisztség kán
Halál okacsatában elesett
Sírhely Bahcsiszeráj

III. Iszlám Giráj (krími tatárul III İslâm Geray), (16041654 Július 10.,[3] Bahcsiszeráj) krími kán, a török szultán hűbérese.

Élete[szerkesztés]

Elődje testvére IV. Mehmed Giráj kán. 1644-ben ültette a török a káni trónra. Kortársai rendkívül kétszínű, könyörtelen és haszonleső embernek ismerték.

1648-ban hozzá folyamodott segítségért a lengyelek ellen Bohdan Hmelnickij zaporzsjei kozák hetman, amit ő megadott. 1649-ben pedig már személyesen vezette hordáit a hetman oldalán. Zbaraż ostrománál diadalmenetük megakadt. A vár felmentésére jött II. János Kázmér lengyel királyt, Zborównál elfogták, de kán fogadta személyesen sátrában és kijátszva kozák szövetségeseit megkötötte a zborówi békét.

Két év múlva újra csatlakozott a kozák–lengyel háborúhoz, de a beresteczkói ütközetben súlyos vereséget szenvedtek, s a csatában elvesztette testvérét Amuratot, valamint jeles murzáját Tuhaj-bejt, s ő maga is megsebesült. A kán kivonult a csatából, mire Hmelnickij utána vágtatott és könyörgött hozzá, hogy térjen vissza. Islam-Girej szörnyen dühös lett, hogy ezek után könyörögni mer hozzá a hetman, ezért elhurcolta. A fogságban Hmelnickij többször próbálta meg rávenni, hogy térjen vissza és mentsék fel az ostromlott kozák szekérvárat, de kán hajthatatlan maradt. Bár később mégis ráállt az újbóli szövetségre és folytatta a háborút a lengyelek ellen. A batohi csatában Hmelnickijjel megverte a lengyel-litván sereget, s nem sokkal ezután bekerítették a II. János Kázmért, de Islam-Girej ismét kijátszotta a kozákokat és egyezséget kötött a királlyal.

1654-ben az orosz-lengyel háború kitörése idején hunyt el, s testvérét Mehmedet a törökök visszahelyezték a káni méltóságba. Mehmed szövetségre lépett János Kázmérral, s a tatárok felégették Moszkvát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
  2. a b Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Mykhailo Hrushevsʹkyi, History of Ukraine-Rus': The Cossack Age, 1626-1650, Canadian Institute of Ukrainian Studies Press, 2002. p. 322.

Forrás[szerkesztés]


Előző uralkodó:
IV. Mehmed Giráj
Krími kán
16441654
Gerae-tamga.svg
Következő uralkodó:
IV. Mehmed Giráj