IEEE 802

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

IEEE 802 az IEEE szabványoknak a helyi hálózatokkal és a városi hálózatokkal foglalkozó szabványainak egy csoportja. Több speciális, IEEE 802 szabvány a változó csomag-hosszúságú hálózatokra szorítkozik csak. (Ellentétben a cella alapú hálózatokkal, ahol az adatokat rövid, egyforma hosszúságú egységekben továbbítják, amelyeket celláknak neveznek. Az izoszinkron hálózatok, ahol az adatok továbbítása szabályos oktettek folyamtatában vagy oktettek csoportjában történik, szabályos idő intervallumok szerint, szintén kívül esnek ennek a szabványnak a hatókörén.) A 802-es szám egyszerűen az első szabad szám volt az IEEE által kiosztott számok között, és semmi köze ahhoz a tényhez, hogy a csoport az első megbeszélését 1980 februárjában tartotta.

Az IEEE 802 szerinti szolgáltatások és protokollok a hét rétegű OSI modell szerinti alsó két rétegre (adatkapcsolati- és fizikai réteg) hálózati referencia modelljéhez tartoznak. Tény, hogy a IEEE 802 az OSI adatkapcsolati rétegét két al-rétegre osztotta, amelyeket logikai kapcsolat vezérlésnek (LLC) és közeghozzáférés vezérlésnek (MAC) nevezett el, így a rétegek a következők lettek:

Az IEEE 802 szabvány családot az IEEE 802 LAN/MAN Standards Committee (LMSC) gondozza. A legszélesebb körben használt szabványok az Ethernet család, a IEEE 802.3, a token ring, a vezeték nélküli LAN-ok a bridzselt és virtuálisan bridzselt LAN-ok.

A különböző munkacsoportok:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Egyéb, angol nyelvű linkek[szerkesztés]