Ugrás a tartalomhoz

I. e. 50

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek

Évek: i. e. 55i. e. 54i. e. 53i. e. 52i. e. 51i. e. 50i. e. 49i. e. 48i. e. 47i. e. 46i. e. 45

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Aemilius Paullust és Caius Claudius Marcellust választják consulnak.
  • Caesar követei által kéri a szenátustól, hogy (Pompeiusoz hasonlóan) megtarthassa provinciáit, miközben pályázik a consulságra. Marcellus consul megtagadja a kérését, sőt szavazásra bocsátja, hogy vegyék el Caesar tartományait. Caius Scribonius Curio néptribunus (akinek adósságait Caesar kifizette) minden hasonló kezdeményezést megvétóz.
  • Caesar Rómába küldi Marcus Antoniust, hogy érdekeit képviselje. Támogatásával (Caesar ekkor pontifex maximus volt) felveszik az augurok (jóspapok) testületébe és a következő évre néptribunussá választják.
  • Caius Sallustius Crispust erkölcstelen életmódjára hivatkozva (valójában feltehetőleg mert Cicero ellensége) a censorok kizárják a szenátus tagjai közül (a következő évben Caesar nyomására visszakerül a testületbe).

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 50 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.