I. e. 51

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek

Évek: i. e. 56i. e. 55i. e. 54i. e. 53i. e. 52i. e. 51i. e. 50i. e. 49i. e. 48i. e. 47i. e. 46

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Servius Sulpicius Rufust és Marcus Claudius Marcellust választják consulnak.
  • A gall háborúban Caesar leveri a maradék ellenállást. Két légióval legyőzi a bituriges, majd a carnutes törzseket. Őszre az utolsó jelentős gall oppidum, Uxellodunum is elesik. A háború véget ér. A szenátus húsznapos hálaadás rendel el a tiszteletére.
  • II. Oródész fiának, Pakorosznak a vezetésével nagy pártus sereg tör be Syriába és ostrom alá veszi Antiochiát, ahol Cassius védelemre rendezkedett be. A pártusok hamarosan feladják az ostromot és a vidéket fosztogatják. Cassius rájuk támad és legyőzi őket, mire a pártusok visszavonulnak.
  • Cicero Cilicia kormányzója proconsuli minőségben. Takarékos kormányzása és a korábbi visszaélések kivizsgálása miatt népszerű a helyi lakosok körében. A pártusok syriai betörésekor két légióval Cassius védelmére siet és egy kisebb pártus lovassereget megfutamít.

Egyiptom[szerkesztés]

Kis-Ázsia[szerkesztés]

Távol-Kelet[szerkesztés]

  • Több évig tartó polgárháború után a hsziungnuk két részre szakadnak. Huhanje csanjü (király) aláveti magát a kínai császárnak, cserébe a katonai segítségért fivérével, Csicsi csanjüvel szemben.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 51 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.