I. e. 119

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as évek

Évek: i. e. 124i. e. 123i. e. 122i. e. 121i. e. 120i. e. 119i. e. 118i. e. 117i. e. 116i. e. 115i. e. 114

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Aurelius Cottát és Lucius Caecilius Metellust választják consulnak.
  • Caius Mariust néptribunussá választják. Törvényjavaslatot nyújt be, amely csökkentette volna a szenátus befolyását a bíróságokra. Cotta consul nyíltan fellép ellene, mire Marius megfenyegeti, hogy börtönbe vetteti. Mivel a többi néptribunus is őt támogatja, a szenátus és a consul meghátrál. Határozott fellépése miatt Marius igen népszerű lesz, de később sokan ellene fordulnak, mert ellenzi az ingyenes gabonaosztást, attól tartva hogy könnyen befolyásolható lumpenproletariátus kialakulásához vezet.
  • A rómaiak hódító hadjáratot indítanak Dalmáciába. L. Aurelius Cotta legyőzi a szkordiszkuszokat és dalmátokat, Metellus pedig elfoglalja Salonát.

Kína[szerkesztés]

  • A kínaiak Vej-csing és Huo Csu-ping vezetésével a hsziungnu birodalom szívébe indítanak hadjáratot. A mopeji csatában nagy győzelmet aratnak, a hsziungnu király kénytelen elmenekülni a Góbi-sivatagon túlra. A háború költségeit a császár a só-és vaskereskedelem állami monopóliumba vételével és új adók kivetésével finanszírozza.
  • Csang Csien újabb expedícióra indul, hogy felvegye a kapcsolatot a közép-ázsiai vuszunokkal.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 119 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.