Ugrás a tartalomhoz

I. e. 121

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es évek

Évek: i. e. 126i. e. 125i. e. 124i. e. 123i. e. 122i. e. 121i. e. 120i. e. 119i. e. 118i. e. 117i. e. 116

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Quintus Fabius Maximust és Lucius Opimiust választják consulnak.
  • Opimius consul szándékosan provokálva Caius Gracchus volt néptribunust és híveit, visszavonatja annak törvényeit. Ennek megvitatásakor dulakodásra kerül sor és Gracchus hívei megölnek egy lictort. A szenátus sürgősséggel törvényt hoz a köztársaság védelméről, amit Opimius úgy értelmez, hogy Gracchus veszélyt jelent az államra és bármilyen módon meg kell álltani. Fegyverbe szólítja a szenátorokat, akik szolgáikkal rátámadnak Gracchus híveire és véres összecsapásban közülük sokat - köztük Gracchust - megölnek, majd az elfogottak közül háromezret kivégeznek. A vitatott törvényeket visszavonják.
  • Cnaeus Domitius Ahenobarbus proconsul Vindaliumnál elefántjai segítségével legyőzi az allobroges gall törzset. Ezt követően Fabius Maximus consul a arvernes törzset hódoltatja meg. Megkezdődik az Itáliát és Hispániát összekötő Gallia Narbonensis provincia megszervezése.
  • A rómaiak legnépszerűbb borának, a falernusi bornak a leghíresebb, opimiusi évjárata. Többek között ezt az évjáratot szolgálták fel 60 évvel később, Julius Caesarnak hispániai győzelme alkalmából.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Kleopátra Thea szeleukida régens meg akarja mérgezni az egyre kevésbé irányítható fiát, VIII. Antiokhoszt. Amikor az hazatér egy vadászatról, bort nyújt neki, de a fiúnak gyanússá válik a viselkedése és kényszeríti anyját, hogy kiigya a poharat, amitől az meghal.

Kína[szerkesztés]

  • Huo Csu-ping (Vej-csing unokaöccse) nagy győzelmet arat a hsziungnuk fölött, megöl közülük 30 ezret, köztük 7 fejedelmet. Megszállja Nyugat-Kanszut és nomád mintára átszervezi a kínai könnyűlovasságot.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 121 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.