I. Róbert normandiai herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
I. Róbert
Normandia hercege
Robert magnificent statue in falaise.JPG

Ragadványneve Ördög Róbert
Normandia Hercegségének hercege
Uralkodási ideje
1027. 1035.
Elődje III. Richárd
Utódja II. Vilmos
Életrajzi adatok
Uralkodóház Normandiai-ház
Született 1000. június 22.
Normandia Flag of Basse-Normandie.svg
Elhunyt 1035. július 1.-3.
Nikaiai Császárság
Édesapja II. Richárd normandiai herceg
Édesanyja Judit normann hercegné
Testvérei
Házastársa Herleva
Gyermekei I. Vilmos angol király
Adelheid
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Róbert témájú médiaállományokat.

I. Róbert (1000. június 22.1035. július 1.–3.), Normandia hercege 1027-től haláláig, I. Vilmos angol király édesapja.

Családja[szerkesztés]

Testvérei[szerkesztés]

Féltestvérei[szerkesztés]

  • Mauger
  • William

Élete[szerkesztés]

Róbert 1000. június 22-én született Normandiában, II. Richárd normandiai herceg és első felesége, Judit normandiai hercegné gyermekeként.

Uralkodása[szerkesztés]

Apja a halála előtt Róbert bátyját, Richárdot nevezte meg utódaként a hercegség élén, aki 1026. augusztus 28-án lépett trónra III. Richárd néven, de uralma nem tartott sokáig, ugyanis hamar meghalt, körülbelül 25 éves korában, 1027. február 3-án, gyermeke pedig nem született feleségétől, akit 1027. januárjában vett el. Bátyja hirtelen halála után az addig Hiémois grófjának címét birtokló Róbert lett Normandia hercege I. Róbert néven.

Róbert sosem nősült meg, ám tartott ágyasokat. Egyikük, Falaise-i Herleve egy fiúval ajándékozta meg őt, a későbbi Hódító Vilmos angol királlyal, aki 1028. körül született, a falaise-i várban, Normandiában.

Róbertnek volt még egy ismert fattyúgyermeke, Adelheid, akinek lehet, hogy ugyancsak Herleva volt az édesanyja, ám ez nem bizonyított. Adelheid körülbelül 1030-ban született, s háromszor is férjhez ment élete során.

I. Róbert 1035. július 3-án, 35 éves korában hunyt el, Nikaiában. Utódja a hercegi trónon törvénytelen fia, a csupán 7 esztendős Vilmos lett, II. Vilmos néven, akit 1066. december 25-én, a hastingsi csata (1066. október 14.) győzelme után Anglia királyává koronáztak, I. Vilmos néven. Elnyerte a „Hódító” melléknevet, mivel erővel ragadta magához a koronát, letaszítva a trónról elődjét, II. Harold angol királyt, s megalapította Angliában a Normandiai-dinasztiát, melynek tagjai 88 éven át ültek a birodalom trónján. Hódító Vilmosnak tíz törvényes gyermeke (négy fiú és hat lány) született, arra azonban nincs bizonyíték, hogy fattyúgyermeke is született volna.

Később Vilmos két fiából (II. Vilmos és I. Henrik) is angol király lett.

Jegyzetek[szerkesztés]