I. Háddzsi Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Hadzsi Giráj
١ خاجى كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
kb. 14411466
Elődje nem volt
Utódja Núr Devlet
Életrajzi adatok
Született kb. 1397
Trakai
Elhunyt 1466 augusztusa (69 évesen)
Bahcsiszeráj
Nyughelye Szalacsik
Gyermekei Devletjár
Kütlük-Zaman
Hajder
Núr Devlet
Mengli
Kildis
Jamgürcsi
Uz-Temur

I. Hadzsi Giráj vagy Angyal Hadzsi Giráj (krími tatár: I Hacı Geray, ۱خاجى كراى; Melek Hacı Geray, ملک خاجى كراى), (kb. 13971466 augusztusa) a független Krími Tatár Kánság és a Giráj dinasztia megalapítója. Állítólag tizenegyed-ízigleni leszármazottja volt Ong kánnak.

Élete[szerkesztés]

Hadzsi Giráj valószínűleg Trakai városában született, amely akkor a Litván Nagyfejedelemség fővárosa volt és ahová a családja menekült a Krímről. Hadzsi az Arany Hordához tartozó krími ulusz korábbi emírjeinek leszármazottja volt. Az 1430-as években a litvániai Lida városában élt Žygimantas Kęstutaitis (I. Zsigmond) nagyfejedelem vazallusaként.

A krími tatárok zászlaja, rajta a Hadzsi Giráj által bevezetett háromágú szimbólummal (taraq tamğa)

1440 körül a krími tatár arisztokrácia (főleg a Sirin és Barin klánokból) megkérték a nagyfejedelmet hogy küldje el hozzájuk Hadzsi Girájt, hogy vezérükké tegyék. Genovai források szerint már 1441-ben ő volt a krími tatárok uralkodója. Ugyanebből az évből való Hadzsi Giráj első pénzérméje Kirk-Jer (ma Csufut-Kale) városából. Hadzsi érezte hogy az Arany Horda széthullóban van és kinyilvánította a függetlenségét. A kán nem ismerte el az elszakadást és többször is próbálkozott a rebellis vazallus letörésével. Mivel a csatározások a Litván Nagyfejedelemség délkeleti határvidékén zajlottak, a 15-16. századi lengyel krónikákban Hadzsi Giráj mint litván szövetséges jelenik meg.
A krímiek két jelentős győzelmet arattak az Arany Horda ellen: 1453-ban I. Szejjid Ahmed ellen a Dnyepernél és 1465-ben Ahmed kán ellen a Donnál. A Horda majd Hadzsi fia, Mengli időskorában omlott össze teljesen.

Mikor már biztosította az uralmát, Hadzsi Giráj Ó-Krím városából Kirk-Jerbe tette át a székhelyét. Hadzsi rendkívül népszerű volt a népe körében, mellékneve Melek (Angyal) volt. 1456-ban Hajder fia megpróbálta letaszítani a trónról, de még abban az évben visszatért. 1466-ban halt meg és a Bahcsiszeráj melletti Szalacsikban temették el.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Хаджи I Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Előző uralkodó:
nem volt
Krími kán
14411456
Gerae-tamga.svg
Következő uralkodó:
Hajder
Előző uralkodó:
Hajder
Krími kán
14561466
Gerae-tamga.svg
Következő uralkodó:
Núr Devlet