I. Arszinoé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Arszinoé
Előd
Egyiptomi királyné
Utód
I. Bereniké
ptolemaida dinasztia
II. Arszinoé


Hieroglifa
<
Ar
Z4
swZ7iin
Z4
At
>

Arszinoé
Apja Lüszimakhosz
Anyja Nikaia
Férje II. Ptolemaiosz
Gyermekei III. Ptolemaiosz
Lüszimakhosz
Bereniké
Sírja ismeretlen
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Arszinoé témájú médiaállományokat.

I. Arszinoé (Αρσινόη Α’, i. e. 305[1] – i. e. kb. 248 után[2]) ókori egyiptomi királyné a ptolemaida korban, II. Ptolemaiosz Philadelphosz felesége.

Élete[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Lüszimakhosz király és Nikaia királyné második lánya és legfiatalabb gyermeke volt.[3][4] Két testvére volt: Agathoklész és Eurüdiké.[3][4]

Arszinoé apai nagyapja Pellai Agathoklész volt,[5] egy nemesember, II. Philipposz makedón király kortársa, anyai nagyapja pedig Antipatrosz, a befolyásos régens.[6] Nagyanyjáról nevezték el,[7] de nem tudni, Lüszimakhosz vagy Nikaia anyjáról.[2] Életéről házassága előtt keveset tudni.

Házassága[szerkesztés]

I. e. 289/88[8] és 281 között[9] Arszinoé feleségül ment II. Ptolemaioszhoz, a ptolemaida kori Egyiptom uralkodójához, akinek az első felesége lett. Ptolemaiosz anyai ágon távoli unokatestvére volt. A házasságra Lüszimakhosz és II. Ptolemaiosz szövetségének részeként került sor, melyet I. Szeleukosz Nikatór ellen kötöttek.[10] Arszinoénak és Ptolemaiosznak három gyermeke született: III. Ptolemaiosz Euergetész, Lüszimakhosz és Bereniké.[11] I. e. 279–274/3 között valamikor megérkezett Egyiptomba Ptolemaiosz testvére, II. Arszinoé, aki Lüszimakhosznak, I. Arszinoé apjának utolsó felesége volt; férje halála után féltestvéréhez, Ptolemaiosz Keraunoszhoz ment hozzá, akitől menekülnie kellett. Valószínűleg II. Arszinoé kezdeményezésére I. Arszinoét megvádolták azzal, hogy összeesküvést szőtt Ptolemaiosz meggyilkolására. A vádak hatására Ptolemaiosz elítélte feleségét, eltaszította magától és a felső-egyiptomi Koptoszba száműzte.[10] Mivel nagyjából ugyanebben az időben száműzte unokahúgát, Theoxenát is, lehet, hogy a két esemény kapcsolatban állt egymással, tekintve, hogy Theoxenát is a Thébaisz régióba küldték,[12] talán szintén Koptoszba.

II. Ptolemaiosz ezután testvérét, II. Arszinoét vette feleségül, akinek halála után I. Arszinoé gyermekeit is hivatalosan II. Arszinoé gyermekeinek tekintették.

Száműzetésben[szerkesztés]

Arszinoé húsz éven át élt száműzetésben, de ezt fényűző körülmények közt töltötte és a fáraó volt feleségeként jelentős hatalmat gyakorolt. Férje halála után Arszinoé elsőszülött fia lépett trónra.[8]

Egy Koptoszban talált sztélé említi I. Arszinoét.[10] A sztélét Arszinoé háznagya, Szenuser állíttatta, a királyné száműzetése idején;[13] a szöveg a király feleségének nevezi Arszinoét, de nevét nem írják kártusba, ahogyan rangjához illene.[10] Egy föníciai nyelvű felirat a ciprusi Lapithoszon, II. Ptolemaiosz 11. vagy 12. uralkodási évéből szintén említi Arszinoét,[14] A felirat szerint egy bizonyos Jatonba’al áldozatot mutatott be „a törvényes utód és felesége” nevében,[14] utóbbi Arszinoéra utal. Valószínű, hogy az áldozat bemutatójához még nem ért el a hír, hogy Arszinoé árulás vádjával kegyvesztett lett.[14]

Gyermekei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ptolemaic Genealogy: Arsinoe I, Footnote 4. (Hozzáférés: 2018. október 20.)
  2. a b Arsinoe I. Ptolemaic Genealogy . (Hozzáférés: 2018. október 20.), 10. lábjegyzet
  3. a b Bengtson. Griechische Geschichte von den Anfängen bis in die römische Kaiserzeit, 569. o. 
  4. a b Heckel. Who’s who in the age of Alexander the Great: prosopography of Alexander’s empire, 175. o. 
  5. Lysimachus’ article at Livius.org. [2014. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 20.)
  6. Lightman, A to Z of ancient Greek and Roman women, p.233
  7. Ptolemaic Genealogy: Arsinoe I, Footnote 3. (Hozzáférés: 2018. október 20.)
  8. a b Lightman. A to Z of ancient Greek and Roman women, 43. o. 
  9. Ptolemaic Genealogy: Arsinoe I. (Hozzáférés: 2018. október 20.)
  10. a b c d Arsinoe I. Britannica Online Encyclopedia
  11. Ptolemaic Genealogy: Arsinoe I, Footnote 7. (Hozzáférés: 2018. október 20.)
  12. Ptolemaic Genealogy: Theoxena, Footnote 6 Archiválva 2011. november 26-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  13. Ptolemaic Genealogy: Arsinoe I, Footnote 8. (Hozzáférés: 2018. október 20.)
  14. a b c Arsinoe I. Ptolemaic Genealogy . (Hozzáférés: 2018. október 20.), 9. lábjegyzet

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Arsinoe I című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]