I. Alajos liechtensteini herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Alajos

Liechtenstein hercege
Uralkodási ideje
1781 1805
ElődjeI. Ferenc József
UtódjaI. János
Életrajzi adatok
UralkodóházLiechtenstein-ház
Született1759. május 14.
Bécs
Elhunyt1805. március 24.
(45 évesen)
Bécs
NyughelyeLiechtenstein Family Vault
ÉdesapjaI. Ferenc József
ÉdesanyjaLeopoldine von Sternberg
Testvére(i)I. János liechtensteini herceg
HázastársaKaroline von Manderscheid-Blankenheim
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Alajos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Alajos (Aloys Joseph Johannes Nepomuk Melchior von und zu Liechtenstein; Bécs, 1759. május 14.Bécs, 1805. március 24.) Liechtenstein hercege 1781 és 1805 között.

Élete[szerkesztés]

I. Ferenc József liechtensteini herceg és felesége, Leopoldine von Sternberg ötödik gyermekeként született. Ő volt a legidősebb, felnőttkort megélt fiuk. Ifjúkorában elkezdte a katonai pályát, de gyenge egészsége miatt felhagyott vele. Elsősorban kertészettel és erdészettel foglalkozott, számos tengerentúli fafajt honosított meg birtokain; mind gazdasági, mind esztétikai célból. Sokat építkezett Feldsbergben és a híres építész, Joseph Hardtmuth tervezett számára egy bécsi palotát. Bányákat nyitott morvaországi birtokain, többek között egy olmützi vasmű bizonyította vállalkozói szellemét.

Jelentősen kibővítette a Liechtenstein-család könyvtárát, egész kollekciókat vásárolt meg egyben. Állandó zenekart és ideiglenes színtársulatot tartott fenn. Uralkodása alatt hajtották végre a hercegségben az utolsó kivégzést: Barbara Ernit lopásért fejezték le Eschenben.

1790-ben felvették az Aranygyapjas rendbe, ő volt a rend 836. lovagja.

Alajos 1805. március 24-én halt meg Bécsben, 45 éves korában. Mivel gyermeke nem volt, a hercegi címet öccse, Johann Josef örökölte.

Családja[szerkesztés]

Alajos 1783-ban feleségül vette Karoline von Manderscheid-Blankenheimet (1768 – 1831). Közös gyermekük nem született, de felesége még Alajos életében két gyereket szült szeretőjének, Franz von Langendonck kapitánynak.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Constantin von Wurzbach: Liechtenstein, Ludwig Fürst. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 15. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1866
  • Constantin von Wurzbach: Liechtenstein, Alois Joseph Fürst von. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 15. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1866

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aloys I, Prince of Liechtenstein című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
I. Ferenc József
Liechtenstein hercege
1781 - 1805
Következő uralkodó:
I. János