Huka-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huka-vízesés
Ország Új-Zéland
TelepülésTaupo District
Elhelyezkedése
Huka-vízesés (Új-Zéland)
Huka-vízesés
Huka-vízesés
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 38° 39′ 03″, k. h. 176° 05′ 24″Koordináták: d. sz. 38° 39′ 03″, k. h. 176° 05′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Huka-vízesés témájú médiaállományokat.

A Huka-vízesés vízesések sorozata a Waikato-folyón, mely a Taupói-tóba torkollik Új-Zélandon. A folyó egy néhány száz méteres szakaszon egy alig 15 méter széles kanyonon vág át, mely a Taupói-tó korábbi tófenekébe vájódott, amely az Oranui-kitörés során keletkezett mintegy 26 500 évvel ezelőtt.[1]

Az áthaladó vízmennyiség gyakran eléri a 220 000 liter/másodperc értéket. Az átáramló víz mennyiségét a folyón létesített Mighty River Power és a tavon létrehozott Taupo Control Gate által szabályozzák.

A vízeséssorozat felső részén néhány kisebb vízesés található, melyek együttesen 8 métert zuhannak, majd az utolsó tagnál hat méternyi esés következik a folyón. A vízesés népszerű a turisták körében, mivel közel esik a Taupo tóhoz és könnyedén megközelíthető az 1-es főút által.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mike Rosenberg (2004. december 9.). „Field Trip 1: Taupo Volcano” (PDF). Field Trip Guides: 5, Taupo: Geological Society of New Zealand. [2008. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. Hozzáférés: 2016. március 27. 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Huka Falls című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]