Hugh Blair

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hugh Blair
Hugh Blair.jpg
Született 1718. április 7.
Edinburgh
Elhunyt 1800. december 27. (82 évesen)
Edinburgh
Nemzetisége skót
Foglalkozása pap, hittudós, szónok
Iskolái Edinburgh-i Egyetem
St. Andrews-i Egyetem

Hugh Blair (Edinburgh, 1718. április 7. – Edinburgh, 1800. december 27.) skót pap, hittudós, szónok.

Élete, művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja John Blair kereskedő volt, akinek a nagyapja, Robert Blair I. Károly angol király káplánja volt. 1730-ban kezdte meg az edinburghi egyetemet, 1739-ben végezte el, és kiadta a disszertációját, a De Fundamentis et Obligatione Legis Naturæ-t. 1741-ben kapta meg az engedélyt, hogy prédikálhasson; és még az év őszén Colossie presbiteriánus lelkésze lett, Lord Leven pártfogásának köszönhetően. 1743-ban vissztért Edinburgh-ba, más egyházak lelkésze lett. Végül 1758. június 15-én, a High Church-ben ( az anglikán egyház a római katolikushoz legközelebb álló irányzata ) megtalálta az egyházat, amit keresett. A városi tanács 1780 novemberében az egyetem retorikatanárává nevezte ki, évi 70 font kegydíjjal. Itt tartotta az előadásokat, amik, a prédikációival, az egyik legnépszerűbb egyházi íróvá tették. Az előadásokból, amiket 1783-ban adtak ki, amikor lemondott a professzori állásról, kiderül, hogy Blair mit köszönhet Adam Smith 1748 és 51 közötti szónoklattani előadásainak. Blair úgy érezte, hogy a próza egy-két formája sokkal költőibb, mint a versek, innen, hogy olyan lelkesen védte az ossziáni eposzokat, és bátorította Macphersont, hogy adja ki őket. Blair első prédikációs kötetét (1777), nagy lelkesedéssel fogadták, és III. György 1780-ban kétszáz fontos kegydíjat ajánlott meg neki.

Blair társadalmi téren is sikeres volt: a Poker Clubban ismerkedett meg Adam Smith-szel, Alexander Carlyle-lal, William Robertsonnal és David Hume-mal, akivel jó barátok lettek. Blair az unokahúgát, Catherine Bannatyne-t vette feleségül, egy fiuk és egy lányuk született. Blairt életrajzírói úgy jellemzik, mint hiú, pedáns embert, akinek mindig rendben volt az öltözéke.

Főbb művei: A Critical Dissertation on The Poems by Ossian ( 1763 ); Sermons ( 1777-80 ); Lectures on Rhetoric and Belles Letters ( 1783 ).

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Finlayson: Life of Hugh Blair.
  • R. M. Schmitz: Hugh Blair, Philological Quarterly 1927. július.