Huangpu-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huangpu-folyó
A Huangpu-folyó Sanghajban
A Huangpu-folyó Sanghajban
Közigazgatás
Országok Kína
Földrajzi adatok
Hossz113 km
Vízhozam180 m³/s
Vízgyűjtő terület3653 km²
Forrás Dianshan-tó
Torkolat Jangce
é. sz. 31° 23′ 33″, k. h. 121° 30′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Huangpu-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Huangpu-folyó (; népszerű magyar átírással: Huangpu Csiang; szó szerinti fordításban "Sárga partú folyó") egy 113 km hosszú folyó Kína keleti tengerpartja közelében. Sanghajon folyik keresztül, a Jangcéba torkollik. Régi térképeken időnként Wu Song-folyó néven is szerepel; ez az elnevezés Sanghaj egyik népi „becenevéből” származik.

Fontos mellékfolyója a Szucsou-folyó. Partmenti városa még Jiaxing.

Gazdasági jelentősége[szerkesztés]

A folyó jelentősége Sanghaj számára gazdasági és stratégiai szempontból meghatározó. Az alsó szakaszán átlagosan 400 méter széles és 9 méter mély folyó tengeri hajók számára is jó kikötési lehetőséget biztosít, így döntő szerepet játszott a település elsődleges létrejöttében, majd a külföldi telepek létrehozásában és végül Sanghaj világvárossá fejlődésében egyaránt.

A Szucsou-folyó köti össze Szucsou városával, amelynek a kora középkori Sanghaj a tengeri kikötője volt.

A folyó két részre osztja a modern Sanghajt: nyugaton, a bal parton terül el Puxi, keleten pedig Pudong. A balparti hagyományos központ jellegzetessége a híres Bund rakpart, jobb partján pedig a 21. századi pénzügyi központ, a Lujiazui található.

A Huangpu a fő forrása a mintegy 20 milliós világváros ivóvíz-ellátásának is. 2010 nyarán azonban elkészül a Jangce mellett az a hatalmas víztározó és víztisztító üzem, amely csővezetékeken keresztül átveszi Sanghaj vízellátásának 50%-át..[1]

Átkelési lehetőségek[szerkesztés]

A folyót Sanghaj területén öt nagy híd íveli át, és számos metróalagút húzódik alatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cleaner tap water is in the pipeline. eastday.com, 2010. március 11. [2010. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 14.)
Commons:Category:Huangpu River
A Wikimédia Commons tartalmaz Huangpu River témájú médiaállományokat.