Hogevank kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hogevank kolostor
A Hogevank kolostorkomplexum („Vörös kolostor”)
A Hogevank kolostorkomplexum („Vörös kolostor”)
TelepülésSarnaghbyur
Ország Örményország
Vallásörmény apostoli ortodox egyház
EgyházmegyeDiocese of Shirak
Építési adatok
StílusArchitecture arménienne
Építés befejezése1205
Elhelyezkedése
Hogevank kolostor (Örményország)
Hogevank kolostor
Hogevank kolostor
Pozíció Örményország térképén
é. sz. 40° 32′ 45″, k. h. 43° 53′ 14″Koordináták: é. sz. 40° 32′ 45″, k. h. 43° 53′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hogevank kolostor témájú médiaállományokat.

A középkori Hogevank kolostor (örményül: Հոգեվանք; más néven Hokevank, Ogevank, Karmir vank = örményül: Կարմիր վանք) Sarnaghbyur falu közelében található, Örményország Sirak tartományában.[1]

Az 1205-ben elkészült Szent Karapet-templom a kolostorkomplexum főépülete. De az északi bejárat felső sarkában lévő felirat szerint a templomot eredetileg Szent Sztefanosznak nevezték el. A szentélynek két bejárata van: a nyugati és az északi. A keleti oldalon található a félköríves főoltár, mindkét oldalán derékszögben elhelyezett boltíves tároló helyiségek találhatók. A templom kupolája hengeres dob alakú.[2] Egy 1939-es földrengés következtében a kupola megsemmisült, 1980-ban restaurálták. A templom eredetileg vörösre csiszolt tufából épült. A restaurálás során azonban barna és fekete tufát is használtak. A külső falakon idézetek találhatók.[3] A templom belsejében a 4. és 5. században készült, négyoldalas faragott emlékjelzők, valamint számos 13. századi kacskar (örmény keresztkő) töredéke található. A koruk miatt a rajtuk lévő feliratok olvashatatlanok.

A Szent Karapet-templomtól északra egy 5. századi egyhajós kápolna és egy 7. századi, négy apszisos szentély leomlott falai láthatók.[4]

2013. november 23-án a kolostort a Sirak egyházmegye vezetője, Mikael Adjapakhyan püspök szentelte fel.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Հոգեվանք [Hogevank], Հայկական սովետական համայնագիտարան [Szovjet Örmény Enciklopédia]. Yerevan: Armenian Encyclopedia, 504. o. (1980. április 30.) 
  2. (1976. április 30.) „Վաղ միջնադարի հայկական քառախորան հուշարձանները [Négy apsed örmény emlékmű a kora középkori korból]”. ԼՀԳ [Լրաբեր հասարակական գիտութիւնների] (1).  
  3. Շիրակի լեռնահովտի պատմական հուշարձանները [Történelmi műemlékek a Sirak-kanyonban] (1975. április 30.) 
  4. Հայաստանի վաղ միջնադարյան կենտրոնագմբեթ փոքր հուշարձանները [Örményország kora középkori apró emlékművei központi kupolával] (1982. április 30.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hogevank Monastery című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]