Hitelminősítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A befektetésekben a hitelminősítés valamely cég vagy állam hitelképességét fejezi ki a kötvényeire kivetítve. Nem ugyanaz, mint az egyének hitelbírálati minősítése. Hitelminősítő intézetek publikálják, és a befektetők annak megfontolásához használják segédeszközül, mekkora a valószínűsége, hogy az adott hitelfelvevő vissza fogja fizetni a hitelt.

A hitelminősítők[szerkesztés]

A hitelminősítés erősen koncentrált szolgáltatás. A két legnagyobb hitelminősítő - a Standard & Poor’s és a Moody's Investors Service - együttes piaci részesedése a világon mintegy 80 százalékos. Ha a harmadik nagyot, a Fitch Ratingst is hozzávesszük, a "Három Nagy"együttes részesedése mintegy 95 százalék.[1]

A hitelminősítési fokozatok[szerkesztés]

A hitelminősítés az adósság típusú értékpapírok, mint a kötvények befektetői számára készült pénzügyi mutató. A hitelminősítés betűjelkombinációi a kötvény visszafizetési kockázatainak mértékét foglalják össze. A Moody's a következő betűjeleket használja: Aaa, Aa, A, Baa, Ba, B, Caa, Ca, C. WR azt jelenti, hogy "visszavonva", NR pedig hogy nem minősített.[2] A Standard & Poor's és a Fitch jelei: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D. Jelenleg csak két AAA minősítésű cég létezik: a Microsoft és a Johnson and Johnson.[3]

Moody's Standard & Poor's Fitch Ratings A minősítés leírása
Hosszútávú Rövidtávú Hosszútávú Rövidtávú Hosszútávú Rövidtávú
Aaa P-1 AAA A-1+ AAA F1+ Prime Befektetési fokozat
Aa1 AA+ AA+ Magas fokozat
Aa2 AA AA
Aa3 AA− AA−
A1 A+ A-1 A+ F1 Felső közepes fokozat
A2 A A
A3 P-2 A− A-2 A− F2
Baa1 BBB+ BBB+ Alsó közepes fokozat
Baa2 P-3 BBB A-3 BBB F3
Baa3 BBB− BBB−
Ba1 Not prime BB+ B BB+ B Nem befektetési fokozat
spekulatív
Nem befektetési fokozat
AKA magashozamú kötvény
AKA bóvlikötvények
Ba2 BB BB
Ba3 BB− BB−
B1 B+ B+ Magasan spekulatív
B2 B B
B3 B− B−
Caa1 CCC+ C CCC C Jelentős kockázatok
Caa2 CCC Szélsőségesen spekulatív
Caa3 CCC− Fizetésképtelenség esedékes
kevés reménnyel azt elkerülésére
Ca CC
C
C D / DDD / Fizetésképtelen
/ DD
D

Magyarország[szerkesztés]

2020

Magyarország a Standard & Poor’s és Fitch 2020-as besorolásán BBB, a Moody's minősítésén Baa3.[4] Az ország az Unióhoz 2004-ben csatlakozott keleti országok ( a visegrádi és a balti országok) között 2020-ban az utolsó helyen végzett.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alessi, Christopher: The Credit Rating Controversy. Campaign 2012. Council on Foreign Relations. [2013. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 29.)
  2. Moody's Rating Symbols & Definitions (PDF). [2010. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 21.) „Withdrawn - WR ... Not Rated - NR”
  3. http://fortune.com/2016/04/26/exxonmobil-sp-downgrade-aaa/
  4. XVII. Magyarország hitelminősítése. www.mnb.hu. [2020. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
  5. Hogy látják a magyar államot a hitelminősítők, és számít-e a besorolás? (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2020. október 29.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bond credit rating című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.