Histoplasmosis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Histoplasmosis
Histoplasma capsulatum.
Histoplasma capsulatum.

Osztályozás
BNO-10 B39.
BNO-9 115
Adatbázisok
OMIM312500
DiseasesDB5925
MedlinePlus001082
eMedicine med/1021  ped/1017
MeSH ID D006660
A Wikimédia Commons tartalmaz Histoplasmosis témájú médiaállományokat.

A histoplasmosis vagy hisztoplazmózis egy gombás betegség, melyet a Histoplasma capsulatum kórokozó gombafaj okoz. Tünetei változóak lehetnek, de a gomba általában a tüdőt támadja meg. Esetenként más szervek is megbetegedhetnek, ekkor disszeminált histoplasmosisnak nevezik és megfelelő kezelés hiányában halálos lehet.

Kórokozó[szerkesztés]

A H. capsulatum a világ minden táján megtalálható. A H. capsulatum a talajban található és olyan anyagokban, melyek denevér- vagy madárürülékkel szennyezettek. A gomba megtalálható a háziszárnyasok ürülékében, barlangokban, ahol denevérek laknak stb. A gomba termális dimorf: a külvilágban barna micéliumot alkot, míg testhőmérsékleten (37 °C) élesztőgombává alakul. Az inoculumot főként mikrokonídiumok alkotják, melyek a tüdő alveolusaiba belélegezve sarjadzógomba-sejtekké csíráznak.

Kezelés[szerkesztés]

A histoplasmosis súlyos eseteit és a krónikus disszeminált betegséget minden esetben gombaellenes gyógyszerekkel kell kezelni. A kezelés általában amphotericin B-vel és itrakonazollal történik.[1] Enyhébb betegség esetén itraconazole magában is elég lehet. A tünetmentes betegséget általában nem kezelik.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]