Coccidioidomycosis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Coccidioidomycosis
Osztályozás és külső források
Coccidioidomycosis 01.jpg
BNO-10 B38.
BNO-9 114
MedlinePlus001322
eMedicinemed/103  ped/423
MeSHD003047

A coccidioidomycosis egy gombás betegség, melyet a Coccidioides immitis vagy a Coccidioides posadasii okoz.[1] Endemiás jellegű betegség Arizona, Kalifornia, Nevada, Új-Mexikó, Texas, Utah és Mexikó egyes részein.[2]

A C. immitis gomba a talajban él [1]. Hosszú száraz időszakokban spóra formában él, majd szálas penésszé alakul, melyről spórák válnak le esős időszakban. A spórák (ún. arthroconidia) a levegőbe kerülhetnek a talaj megbolygatása során, szántáskor vagy építkezésekkor. A fertőzést a spórák belégzése okozza. A betegség emberről emberre nem terjed. A C. immitis egy dimorf szaprofita gomba, amely myceliumot alkot a talajban és gömbszerű formát ölt a gazdaszervezetben.

A betegség általában enyhe, influenzaszerű tünetekkel és kiütésekkel. A Mayo Clinic becslései szerint egyes fertőzött területeken a lakosság fele érintett lehet. Esetenként arra különösen hajlamos emberekben pl terhes nőkben, legyengült immunrendszerű betegekben súlyos és halálos szövődményeket is okozhat.

Szövődményei lehetnek a súlyos tüdőgyulladás és disszeminált betegség, amikor a gomba más szervrendszerekre is átterjedhet. A disszeminált betegség bőrfekélyt, tályogot, csontsérülést, ízületi panaszokat, szívgyulladást, húgyúti problémákat, agyhártyagyulladást okozhat, ami halálhoz vezethet.

A tünetek között influenza-szerű megbetegedés, láz, fejfájás, kiütések, izomfájdalom fordulhat elő. Egyes betegek állapota nem javul, ilyenkor krónikus tüdőgyulladás vagy az egész szervezetben elterjedő disszeminált fertőzés alakul ki, ami ráterjed az agyhártyákra, a lágyszövetekre, az ízületekre és a csontokra is.

HIV-fertőzött betegekben súlyos tüdőbetegség alakulhat ki, ami halálos lehet.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Walsh TJ, Dixon DM. Spectrum of Mycoses, Baron's Medical Microbiology, Baron S et al, eds., 4th ed., Univ of Texas Medical Branch. (via NCBI Bookshelf) (1996). ISBN 0-9631172-1-1 
  2. Hector R, Laniado-Laborin R (2005). „Coccidioidomycosis--a fungal disease of the Americas.”. PLoS Med 2 (1), e2. o. [2007. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. PMID 15696207. (Hozzáférés ideje: 2018. november 14.)  

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Coccidioidomycosis
A Wikimédia Commons tartalmaz Coccidioidomycosis témájú médiaállományokat.