Hipermnézia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Hipermnézia angolul hyperthymestic syndrome az önéletrajzi emlékek abnormálisan erős megléte a tudatban.[1] Az elnevezés feltehetően a görög mneme (memória) szóból származik, jelentése „túlemlékezés”. Egy 2005-ben a Neurocase-ben megjelent Egy szokatlan önéletrajzi emlékezés esete című cikk szerint" A hipermnézia főbb jellemzői:

 • az alany az átlagosnál jóval több időt tölt a múltjáról való töprengéssel
 • átlagon felüli pontossággal képes előhívni részletes emlékeket.[2]

Képességek[szerkesztés]

A hipermnéziás emberek személyesen átélt emlékek rendkívül részletes előhívására képesek. A hipermnéziás embertől megkérdezhetünk egy dátumot, és leírja, milyen események történtek aznap, milyen idő volt, és sok más, triviálisnak tűnő részletet, amikre mások nem emlékeznének. Gyakran meg tudják mondani, a hét melyik napjára esett az adott dátum, de nem feltétlenül kalendárikus fejszámolók, mint az autisták sok esetben; az előhívás az egyén személyes „mentális naptárára" korlátozódik.[2] A mentális naptári asszociáció automatikusan és mániákusan működik. Ellentétben néhány egyénnel, akik átlagon felüli memóriával rendelkeznek, a hipermnéziás emberek nem hagyatkoznak különböző emlékezeti stratégiákra.

Esetek[szerkesztés]

Négy esetben állapítottak meg hipermnéziát.[3][4][5] A University of California kutatói – Elizabeth Parker, Larry Cahill és James McGaugh tanulmányozták egy nő, bizonyos "AJ" állapotát (aki később, könyvében, mely 2008. május 9-én jelent meg, felfedte személyazonosságát, így ma már tudjuk, hogy a kérdéses „AJ” Jill Price, Los Angeles-i lakos[6]), akinek a memóriáját úgy jellemezték, mint „nonstop, kontrollálhatatlan, és automatikus”.[2] AJ 1974-ben, 8 éves korában alapvető változásokat vett észre a memóriájában. 1980-tól, úgy tűnik, élete minden egyes napjára képes emlékezni.

Miután a tanulmány megjelent 2006-ban a Neurocase című folyóiratban, több ember is jelentkezett, hogy rendelkeznek azzal a képességgel, mint Jill. Eddig két esetet nyilvánítottak hitelesnek: egy Wisconsini embert, Brad Williamst[7][8][9][10] és Rick Baron-t.[11] Ohioból. A negyedik eset kiléte a nyilvánosság számára ismeretlen.[12]

Hasonló esetet dokumentált az orosz pszichológus, Alexander Romanovics Lurija akinek könyve, az Egy Mnemonista észjárása, dokumentálta egy orosz fiatalember, Solomon Seresevszkij esetét, aki csak akaratlagosan volt képes felejteni. Serasevszkij, vagyis "S.", a klasszikus esettanulmányok stílusában, állítólag visszatekintve képtelen volt elemezni az emlékeit, és értelmezni azok tartalmát. Nyilvánvalóan ez nem azonos azzal, ami Jill Price-t gyötri, bár az alapvető képtelenség arra, amit szokás szerint „általános felejtésnek” hívnak, amitől olyan tapasztalatok vagy problémák, amik nem köthetőek más eseményekhez nem rögzülnek a hosszú távú memóriában, még akkor sem ha korábban már kódolták őket, egyértelműen közös a két esetben. Solomon Seresevszkij ismert volt még egy másik érdekes képessége, a szinesztézia miatt. Különböző típusú szinesztéziákról számolt be. Lurija munkássága nagy hatással volt a számos pszichológus és teológus memóriával kapcsolatos munkájára, a leghíresebb közülük Oliver Sacks.

További két hipermnéziás esetet rögzítettek még, melyek alanyai fotografikus memóriával rendelkeztek. Bár az első esetet az 1800-as években rögzítették, és kevés tudható a tárgyáról, sok tanulmány készült a második, egy fiatal angol lány esetéről, akinek fotografikus memóriája volt közel 18 éven át. Úgy gondolják, ez a magas IQ szintjével áll kapcsolatban, ami a MENSA szerint 191 volt.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Hyperthymesia: Total Recall, Totally Overwhelming, Netcetera March 16, 2009
 2. ^ a b c Parker ES, Cahill L, McGaugh JL (2006. February). „A case of unusual autobiographical remembering”. Neurocase 12 (1), 35–49. o. DOI:10.1080/13554790500473680. PMID 16517514.  
 3. Woman With Perfect Memory Baffles Scientists”, ABC News, 2006. március 20. 
 4. Woman's Long-Term Memory Astonishes Scientists. National Public Radio, 2006. április 20. (Part 2 includes "AJ" in her own words.)
 5. The man who remembers every moment of his life”, MiD DAY News, 2009. március 25. 
 6. Life: Remembering every day of your life|Page 2 | says, memory, brain, called, one - OCRegister.com
 7. Local "Memory Man" appears on Good Morning America”, WXOW ABC 19, 2008. január 15.. [2008. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. május 21.) 
 8. David Martin (cnn): Man's rare ability may unlock secret of memory. CNN. (Hozzáférés: 2008. május 19.)
 9. Associated Press: Amazing memory man never forgets. CNN. (Hozzáférés: 2008. február 23.)
 10. David S. Martin: Man's rare ability may unlock secret of memory. CNN. (Hozzáférés: 2008. május 16.)
 11. USAToday article on Rick Baron
 12. MRIs have identified the caudate nuclei and a part of the temporal lobe which stores facts, dates, and events