Herbert P. Bix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herbert P. Bix
Született 1938–
Boston
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása történész
Iskolái
Díjak Pulitzer-díj (2001)

Herbert P. Bix (Massachusetts, Boston, 1938 –)[1] amerikai történész, a Hirohito and the Making of Modern Japan szerzője.

Életpályája[szerkesztés]

Bix Bostonban született és a Massachusetts Amherst Egyetemre járt,[1] doktori dolgozatát a Harvard Egyetemen védte meg történelemből és távol-keleti nyelvekből. Alapító tagja volt a Committee of Concerned Asian Scholarsnak. Sok évtizede ír az újkori és jelenkori japán történelemről.

Több egyetemen tanít, beleértve a tokiói Hosei Egyetemet, ahol 1986-ban és 1990-ben[2] már tanított ill. a Hitotsubashi Egyetemet, ahol 2001-ben már tanított.[1] 2013-ban a Binghamton Egyetemen a történettudomány és a szociológia professor emeritusa [3]. Hirohito and the Making of Modern Japan címen megjelent könyve 2001-ben Pulitzer-díjat nyert ismeretterjesztő kategóriában. A könyv elemzést nyújt Hirohito japán császárról, 1945 utáni jelképes szintű hatalma megmaradásának okairól és azokról az eseményekről, amelyek megformálták a modern japán imperializmust.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c "The 2001 Pulitzer Prize Winners: General Nonfiction". The Pulitzer Prizes. Hozzáférés ideje: 2013-10-25.
  2. Adriana Boscaro,Franco Gatti,Massimo Raveri (szerk.): Rethinking Japan: Social sciences, ideology & thought. Psychology Press, 1990. 146. p.
  3. Herbert P. Bix: Professor (Joint with Sociology)". Department of History. Binghamton University. Hozzáférés ideje: 2013-10-25.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Herbert P. Bix című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]