Henryk Batuta-hoax

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az „ulica Batuty” Varsóban

Henryk Batuta hoaxcikk volt a lengyel Wikipédián 2004 novemberétől 2006 februárjáig, melynek fő eleme egy nem létező szocialista forradalmár, Henryk Batuta életrajza volt.

Története[szerkesztés]

A hoax készítői készítettek egy szócikket Henryk Batutáról (született Izaak Apfelbaum néven), egy fiktív szocialista forradalmárról és lengyel kommunistáról. A hamis életrajz szerint Batuta Odessza területén született (ma Ukrajna) 1898-ban, és részt vett az orosz polgárháborúban. A szócikk 2004. november 8-án keletkezett, és 15 hónappal később derült ki, hogy hoax, és 2006. február 5-én törölték.[1]

A szócikk 10 mondatos volt. Hírnevét fontos lengyel újságokban (például a Gazeta Wyborczában) és magazinokban (például a Przekrójban) való megjelenése és egy a The Observerben való megjelenésével szerezte.[1]

A szócikk szerint egy varsói utcát Henryk Batuta utcának neveztek el a fiktív forradalmárról. Az anonim hoaxkészítők, akik magukat a sajtó szerint „a Batuta seregnek” (lengyelül: Armia Batuty) nevezték, szerették volna a figyelmet arra irányítani, hogy vannak utcák és közterek Lengyelországban, melyeket korábbi kommunista hivatalnokokról neveztek el, akik „nem érdemlik meg a hírnevet”.[1]

A hoax akkor derült ki, mikor a szócikket törlésre jelölték. Noha a szócikkről kiderült, hogy jól álcázott hoax, szerzői továbbra is meg kívántak győzni másokat eredetiségükről hamis bibliográfiai információ megadásával és egy „ulica Henryka Batuty” utcanévről szóló fénykép feltöltéséről. Végül „hivatalosan” kiderítették és bizonyították 2009. február 6-án az álhírt, mikor a Gazeta Wyborcza lengyel napilap[2] és a Przekrój hetilap[3] cikkeket közöltek a hoaxról.

Van „ulica Batuty” Varsóban,[4] de ennek neve a lengyel „batuta” szóból származik, melynek jelentése „karmesteri pálca”. Służew kerület e részén sok zenéhez kapcsolódó utcanév található, ez ezek egyike.[5] A személyekről elnevezett utcák névtábláin a vezetéknév mellett a keresztnév is szerepel, azonban e táblán nem szerepel keresztnév.

Ezenkívül az Ernest Hemingwayről szóló szócikk egyik változatában az szerepelt, hogy Henryk Batuta Hemingway mellett volt,[6] és ő ihlette egy életrajzát,[1] noha az valójában Karol Świerczewski életének tartalmazza elemeit.

A hoax célja a szerzői szerint az volt, hogy figyelmeztesse a felhasználókat, hogy ne higgyenek el információt annak alapos ellenőrzése nélkül.[6][1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Parfitt, Tom. „Bell tolls for Hemingway's fake comrade”, The Guardian, 2006. február 11.. [2015. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 25.) 
  2. Godlewski, Konrad. „Jak komunista Batuta katolików mordował”, Gazeta Wyborcza, 2006. február 9.. [2006. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2019. augusztus 17.) (lengyel nyelvű) 
  3. Henryk Batuta — żył 15 miesięcy”, Przekrój, 2006. június 1.. [2007. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (lengyel nyelvű) 
  4. mapa.szukacz.pl Batuta street in Warsaw. [2017. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. február 9.)
  5. A Służewiec nad Dolinką kerületről szóló cikk a zenei utcanevekkel, beleérve az ulica Batutyt: Historia nad Dolinką, 25 lat Spółdzielni Mieszkaniowej "Służew nad Dolinką" w Warszawie [archivált változat] (lengyel nyelven). Spółdzielnia Mieszkaniowa "Służew nad Dolinką" (2016). Hozzáférés ideje: 2023. október 21. [archiválás ideje: 2016. október 21.] 
  6. a b Daniel Tammet. Informal Information, Embracing the Wide Sky: A Tour Across the Horizons of the Mind, 205–206. o. (2009) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Henryk Batuta hoax című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]