Hell Gate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hell Gate
Hell Gate light rock So of Wards Island jeh.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése
Hell Gate (New York)
Hell Gate
Hell Gate
Pozíció New York térképén
é. sz. 40° 46′ 52″, ny. h. 73° 55′ 28″Koordináták: é. sz. 40° 46′ 52″, ny. h. 73° 55′ 28″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hell Gate témájú médiaállományokat.

A Hell Gate egy szoros az East Riveren, New Yorkban. A Queens-i Astoriát választja el a Randall’s és a Ward’s szigettől (a két sziget már csak névben különálló, a kettőt egy szeméttelep köti össze).

Először 1917-ben hidalták át a New York-i összekötő vasúti híddal, (ma Hell Gate híd a neve), ami Bronx-ot, és Queenst köti össze. A híd közvetlen vasúti összeköttetést jelent Új-Anglia és New York város között. 1936-ban megépítették a Triborough hidat, amellyel lehetővé vált a személygépjárműforgalom Manhattan, Bronx és Queens között (innen van a híd neve).

A "Hell Gate" név a Holland "Hellegat" szó átvételéből és torzulásából származik, ami egyaránt jelentheti „a pokol kapujá”-t, vagy „világos átjáró”-t, kaput (ezt eleve az egész East Riverre használták). A szorost először Adriaen Block holland felfedező írta le jegyzeteiben, aki az első európai volt, aki áthajózott a szoroson (1614-ben, az Onrust fedélzetén).

A Hellegat igen népszerű elnevezése volt a vízi utak elnevezésének, főleg a délebbi államokban (legalább 20 különböző példa van erre). A legtöbb ilyen elnevezés eredete a terület kereszténység előtti őslakosoktól átvett kifejezésének köszönhető, akik az ilyen helyeket a túlvilág kapujának tartották. A nevek megmaradása elsősorban a mélységes hitnek, másodsorban a Lutheránus cenzúra elkerülésére tett kísérletek eredményének köszönhető. A név később a hajósok között is elterjedt, mert az ilyen helyeken való hajózást nehéznek és veszélyesnek tartották, a sok szikla és uszadék miatt (a Long Island Soundtól, a Harlem folyóig, valamint a New York-i öböl felső részében, és a kisebb csatornákban amelyekből sokat napjainkra már feltöltöttek).

A 19. század végén több száz hajó süllyedt el a szorosban, ezért az amerikai hadsereg 1876. szeptember 24-én több mint 25 000 kg robbanóanyaggal megkezdte a szoros megtisztítását a szikláktól és az uszadéktól. Ezt később több robbantássorozat követte. Az atomkor előtti legnagyobb tervezett és ellenőrzött robbantást ezen mentesítési munkálatok alatt vitték véghez.

Bár a Hell Gate-en való hajózást tényleg nehezítik az erős áramlatok, rossz hírneve inkább mendemonda, mint valóság. Az árapályciklus egyes pontjain a különböző áramlatok olyannyira kioltják egymást, hogy a csatorna szinte állóvízzé nyugszik. A gyakorlottabb kajakosok, és kenusok még a ciklus csúcspontján is minden különösebb probléma nélkül át tudnak jutni a szoroson. Napjainkban a szoroson így átkelőkre a legnagyobb veszélyt már nem a sziklák, és az erős áramlatok jelentik, hanem a nagy hajóforgalom.