Helene Deutsch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Helene Deutsch
Életrajzi adatok
Született1884. október 9.
Przemyśl
Elhunyt1982. március 29. (97 évesen)
Cambridge
Ismeretes mint az első pszichoanalitikusnő
Állampolgárság amerikai
Házastárs Felix Deutsch
Gyermekek Martin Deutsch
Iskolái Bécsi Egyetem
Pályafutása
Szakterület pszichoanalízis
Munkahelyek
Más munkahelyek Bécsi Egyetem
Szakmai kitüntetések
az American Academy of Arts and Sciences tiszteleti tagja

Hatással volt Stanley Cobb
Hatással voltak rá Sigmund Freud

Helene Deutsch (szül. Rosenbach) (Przemyśl, akkor Osztrák–Magyar Monarchia, ma Lengyelország, 1884. október 9.Cambridge, 1982. március 29.) osztrák–amerikai pszichoanalitikus, Sigmund Freud kollégája, az első pszichoanalitikusnő.

Élete[szerkesztés]

A galíciai Przemyślben született, zsidó családban. Apja, bár német nyelvű családban nőtt fel, lányát mégis lengyel nyelvű magániskolába íratta. Helene lengyel irodalom iránti szeretete élete végéig tartott, és előszeretettel azonosította magát a lengyelekkel, ragaszkodott a lengyel nemzeti identitásához. Mielőtt Freud tanítványa lett, pszichiátriai és orvosi tanulmányokat folytatott Bécsben és Münchenben. Sigmund Freud asszisztenseként ő volt az első nő, akit a nők pszichológiája foglalkoztatott. Mentora Freud „legjobb tanítványa", Karl Abraham volt. Fiatalkori szerelmével, Herman Lieberman szocialista politikussal folytatott viszonya után, 1912-ben hozzáment Felix Deutsch-hoz, akitől többszöri sikertelen próbálkozás után gyermeke született, Martin Deutsch (1917-2002) fizikus. Helene 1935-ben elmenekült Németországból, és az Amerikai Egyesült Államokban, Cambridgeben telepedett le, férje és fia csak egy évvel később csatlakoztak hozzá. Helene egészen 1982-ben bekövetkezett haláláig itt dolgozott.

A nőkről[szerkesztés]

Helene Deutsch, a női szexualitásról szóló írásaival szerezte meg hírnevét.[1] Ő volt az első pszichoanalitikus, aki könyvet írt a nők pszichológiájáról (1925). Paul Roazen szerint „az érdeklődés amit Helene Deutsch és Karen Horney mutatott ebben a témában arra sarkallta Freudot, – aki nem szerette ha hátrahagyják – hogy ő is írjon a nőkről."[2] Freud 1931-es publikációjában, amelyet a női szexualitással kapcsolatban írt, elismerően szólt Helene legutóbbi írásáról, amely többek közt a női mazochizmusról szólt.

1944-45-ben publikált egy kétkötetes munkát, amely a nők pszichológiájáról, a nők pszichologikus fejlődéséről szólt. Az első részben foglalkozott a leánykorral, pubertáskorral és a serdülőkorral, míg a másodikban az anyasággal, különböző szemszögekből, ideértve az örökbefogadó anyákat, leányanyákat és a mostohaanyákat is.[3]

Főbb művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Peter Gay, Freud: A Life for Our Time, London 1988, p. 463
  2. Roazen
  3. Eric Berne, A Layman's Guide to Psychiatry and Psychoanalysis (Penguin 1976) p. 134

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Helene Deutsch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.