Heavy Rain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heavy Rain
FejlesztőQuantic Dream
KiadóSony Computer Entertainment
RendezőDavid Cage
ZeneszerzőNormand Corbeil
MotorQuantic Dream engine
Havok fizikai motor
PlatformokPlayStation 3, PlayStation 4, Windows
Kiadási dátumUS: 2010. február 23.
EU: 2010. február 24.
Verzió2.00
Legfrissebb kiadás
Stabil2.00
MűfajInteraktív dráma, pszichológiai thriller
JátékmódokEgyjátékos
Korhatár PEGI: 18+
USK-besorolásUSK 16
AdathordozóBlu-ray disc
A Heavy Rain weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Heavy Rain témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Heavy Rain egy olyan interaktív film, melyet a francia Quantic Dream fejlesztett kizárólag PlayStation 3 konzolra. A játékot David Cage írta és rendezte, aki a cég alapítója és vezérigazgatója is egyben.[1] A játékfilm noir stílusú thriller, melynek történetét négy főhős szemszögéből élheti át a játékos. A cselekmény a rejtélyes origami gyilkos körül bonyolódik, aki fiatal fiúkat rabol el, a rendőrség pedig már csak vízbefúlt holttestüket találja; a tetthelyeken a sorozatgyilkos mindig egy origami figurát és egy orchidea virágot hagy hátra.

Ethan Mars az eltűnt fiát próbálja megmenteni, mielőtt ő is áldozatul esne a gyilkosnak, míg Madison Paige újságírónő, Norman Jayden FBI-ügynök és Scott Shelby magánnyomozó a saját nyomaikon elindulva próbálják felfedni az origami gyilkos kilétét. A játékos interakciói úgy valósulnak meg, hogy a képernyőn megjelenő instrukciókat követve a kontrollerével végrehajtja, illetve a gyorsabb, akció dús jeleneteknél esetekben quick time eventek formájában irányíthatja az eseményeket. A játékos döntései és tettei kihatnak a történet alakulására: a főszereplők meghalhatnak, az eltérő döntések eltérő jeleneteket és végkifejletet eredményezhetnek.

2010. február 11-én egy kipróbálható változat jelent meg a játékból.[2] Akik részt vettek a játék weboldalán futó Four Day Challenge eseményen, azok hamarabb is kipróbálhatták a játékot.[3] 2010 szeptemberében a játék egy frissítéssel megkapta a PlayStation Move támogatást is. 2010-ben számos év játéka díjat, illetve a legjobb PlayStation 3 játéknak járó elismerést gyűjtött be. Heavy Rain Edition Modifiée címmel egy módosított változata jelent meg a játéknak Franciaországban, amiben bizonyos jelenetek cenzúrázásával kívánták elérni az alacsonyabb korhatár besorolást.[4]

Játékmenet[szerkesztés]

A Heavy Rain egy kalandjáték, a játékos tárgyakkal és szereplőkkel interakcióba lépve halad előre a történetben. A játék több szálon fut, a négy főszereplő valamelyikére helyezve a hangsúlyt.

Szereplők[szerkesztés]

A játék négy irányítható karaktert kínál, minden fejezetben más szereplő kerül a középpontba. A szereplőknek hivatásos színészek adják hangjukat, illetve motion capture eljárással a mozgásukat is bedigitalizálták. Egyes fejezetekben több szereplő is irányítható lesz.

Ethan Mars[szerkesztés]

Építész, aki házasságban élt és két gyermeket nevelt. A történet kezdete előtt két évvel idősebbik fia, Jason autóbalesetben meghalt, Ethan pedig fél évig kómában hevert. Amikor felébredt, gyötörte a bánat a történtek miatt és elvált feleségétől, Grace Marstól, illetve elidegenült kisebbik fiától, Shauntól. Később az Origami Gyilkos elrabolja a gyermekét, ezért a nyomába ered, hogy megmentse a fiát. Jason halála óta agorafóbiával küszködik.

Scott Shelby[szerkesztés]

Egy visszavonult asztmás rendőr aki magándetektívként tevékenykedve nyomoz az Origami Gyilkos után.

Norman Jayden[szerkesztés]

Egy FBI-ügynök, akit a rendőrség munkáját segítve kapcsolódik be az Origami Gyilkos utáni nyomozásba. Norman egy ARI-nek nevezett virtuális valóság felület segítségével keres nyomokat. Egy játékbeli fiktív drog (Triptocaine) függője.

Madison Page[szerkesztés]

Egy inszomniás fotóriporter aki egyedül él a városban de később közelebbi kapcsolatba kerül Ethannel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Thomsen: Inside the Story: Quantic Dream Interview. IGN, 2008. január 30.[halott link]
  2. Mike Kebby: Heavy Rain demo release date, 2010. január 21. (Hozzáférés: 2012. június 12.)
  3. Mike Sharkey: Sony Promo Offers Heavy Rain Demo Code. GameSpy, 2010. február 5. (Hozzáférés: 2012. június 12.)
  4. Luke Plunkett: Heavy Rain Is Now Safer for the Children (Well, Teenagers). Kotaku, 2011. augusztus 9. (Hozzáférés: 2012. június 12.)

További információk[szerkesztés]