Heavy Rain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heavy Rain
Heavy Rain blacklogo.jpg
Fejlesztő Quantic Dream
Kiadó Sony Computer Entertainment
Rendező David Cage
Zeneszerző Normand Corbeil
Motor Quantic Dream engine
Havok fizikai motor
Platformok PlayStation 3, PlayStation 4, Windows
Kiadási dátum US: 2010. február 23.
EU: 2010. február 24.
Verzió 2.00
Legfrissebb kiadás
Stabil 2.00
Műfaj Interaktív dráma, pszichológiai thriller
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 18.svg PEGI: 18+
USK-besorolás USK 16
Adathordozó Blu-ray disc
A Heavy Rain weboldala
SablonWikidataSegítség

A Heavy Rain egy olyan interaktív film, melyet a francia Quantic Dream fejlesztett kizárólag PlayStation 3 konzolra. A játékot David Cage írta és rendezte, aki a cég alapítója és vezérigazgatója is egyben.[1] A játékfilm noir stílusú thriller, melynek történetét négy főhős szemszögéből élheti át a játékos. A cselekmény a rejtélyes origami gyilkos körül bonyolódik, aki fiatal fiúkat rabol el, a rendőrség pedig már csak vízbefúlt holttestüket találja; a tetthelyeken a sorozatgyilkos mindig egy origami figurát és egy orchidea virágot hagy hátra.

Ethan Mars az eltűnt fiát próbálja megmenteni, mielőtt ő is áldozatul esne a gyilkosnak, míg Madison Paige újságírónő, Norman Jayden FBI-ügynök és Scott Shelby magánnyomozó a saját nyomaikon elindulva próbálják felfedni az origami gyilkos kilétét. A játékos interakciói úgy valósulnak meg, hogy a képernyőn megjelenő instrukciókat követve a kontrollerével végrehajtja, illetve a gyorsabb, akció dús jeleneteknél esetekben quick time eventek formájában irányíthatja az eseményeket. A játékos döntései és tettei kihatnak a történet alakulására: a főszereplők meghalhatnak, az eltérő döntések eltérő jeleneteket és végkifejletet eredményezhetnek.

2010. február 11-én egy kipróbálható változat jelent meg a játékból.[2] Akik részt vettek a játék weboldalán futó Four Day Challenge eseményen, azok hamarabb is kipróbálhatták a játékot.[3] 2010 szeptemberében a játék egy frissítéssel megkapta a PlayStation Move támogatást is. 2010-ben számos év játéka díjat, illetve a legjobb PlayStation 3 játéknak járó elismerést gyűjtött be. Heavy Rain Edition Modifiée címmel egy módosított változata jelent meg a játéknak Franciaországban, amiben bizonyos jelenetek cenzúrázásával kívánták elérni az alacsonyabb korhatár besorolást.[4]

Játékmenet[szerkesztés]

A Heavy Rain egy kalandjáték, a játékos tárgyakkal és szereplőkkel interakcióba lépve halad előre a történetben. A játék több szálon fut, a négy főszereplő valamelyikére helyezve a hangsúlyt.

Szereplők[szerkesztés]

A játék négy irányítható karaktert kínál, minden fejezetben más szereplő kerül a középpontba. A szereplőknek hivatásos színészek adják hangjukat, illetve motion capture eljárással a mozgásukat is bedigitalizálták. Egyes fejezetekben több szereplő is irányítható lesz.

Ethan Mars[szerkesztés]

Építész, aki házasságban élt és két gyermeket nevelt. A történet kezdete előtt két évvel idősebbik fia, Jason autóbalesetben meghalt, Ethan pedig fél évig kómában hevert. Amikor felébredt, gyötörte a bánat a történtek miatt és elvált feleségétől, Grace Marstól, illetve elidegenült kisebbik fiától, Shauntól. Később az Origami Gyilkos elrabolja a gyermekét, ezért a nyomába ered, hogy megmentse a fiát. Jason halála óta agorafóbiával küszködik.

Scott Shelby[szerkesztés]

Egy visszavonult asztmás rendőr aki magándetektívként tevékenykedve nyomoz az Origami Gyilkos után.

Norman Jayden[szerkesztés]

Egy FBI-ügynök, akit a rendőrség munkáját segítve kapcsolódik be az Origami Gyilkos utáni nyomozásba. Norman egy ARI-nek nevezett virtuális valóság felület segítségével keres nyomokat. Egy játékbeli fiktív drog (Triptocaine) függője.

Madison Page[szerkesztés]

Egy inszomniás fotóriporter aki egyedül él a városban de később közelebbi kapcsolatba kerül Ethannel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Thomsen: Inside the Story: Quantic Dream Interview. IGN, 2008. január 30.[halott link]
  2. Mike Kebby: Heavy Rain demo release date, 2010. január 21. (Hozzáférés: 2012. június 12.)
  3. Mike Sharkey: Sony Promo Offers Heavy Rain Demo Code. GameSpy, 2010. február 5. (Hozzáférés: 2012. június 12.)
  4. Luke Plunkett: Heavy Rain Is Now Safer for the Children (Well, Teenagers). Kotaku, 2011. augusztus 9. (Hozzáférés: 2012. június 12.)

További információk[szerkesztés]