Hazlovi evangélikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hazlovi evangélikus templom
Evangelic church in Hazlov.jpg
Felekezet evangélikus
Egyházközség felekezetileg elhagyott
Építési adatok
Építése 1907
Rekonstrukciók évei 2009
Bezárása 1955
Építtetője a hazlovi evangélikus gyülekezet
Felszentelés 1907
Alapadatok
Építőanyag tégla
Elérhetőség
Település Hazlov (Csehország)
Elhelyezkedése
Hazlovi evangélikus templom (Csehország)
Hazlovi evangélikus templom
Hazlovi evangélikus templom
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 50° 09′ 35″, k. h. 12° 16′ 40″Koordináták: é. sz. 50° 09′ 35″, k. h. 12° 16′ 40″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hazlovi evangélikus templom témájú médiaállományokat.

A hazlovi evangélikus templom egykoron a helyi evangélikus gyülekezet temploma volt Csehországban a Chebi járásban. 1955 óta felekezetileg elhagyott, egyházi célokra nem használatos. 2009-es felújítása óta kulturális rendezvények helyszíne.

Története[szerkesztés]

Alapkövét 1907. május 5-én helyezték el. Építése rendkívül gyors ütemben haladt, még ugyanezen év októberében felszentelték. A templomépítés költségeit a helybéliek közadakozásából fedezték. A község német lakosságának második világháború utáni kitoloncolásával a helyi evangélikus gyülekezet is jelentős mértékben megfogyatkozott, aminek következtében a templomot 1955-ben bezárták. A szocializmus évtizedeiben a pusztulófélben lévő épületet a chebi kerékpárgyár raktárépületeként használták. Az 1989-es rendszerváltás után kihasználatlanul, tovább romosodott. A 2000-es években a helybéliek Spolek přátel evangelického kostela (Az evangélikus templom baráti társasága) elnevezésű polgári társulást alapítottak megmentése érdekében, s egy helybéli vállalkozó miután megvásárolta az épületet, 2009-ben tetőszerkezetét és belső terét felújíttatta. 2009. november 29-étől a templom ismét látogatható, azonban csupán kulturális rendezvények, kiállítások, koncertek helyszíneként szolgál.

Képtár[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Evangelický kostel (Hazlov) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.