Ugrás a tartalomhoz

Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták
Adatok
ElnökGabrielius Landsbergis

Alapítva1993. május

Ideológiakonzervativizmus
kereszténydemokrácia
patriotizmus
Politikai elhelyezkedésjobbközép

Litvánia politikai élete
Weboldala

A Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták (litvánul: Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, TS–LKD) jobbközép politikai párt Litvániában.[1] 18 000 tagja van, a 141-ből 50 képviselői hellyel rendelkezik a Seimasban.

A legnagyobb litván jobbközép párt, politikailag liberális-konzervatív, nacionalista és kereszténydemokrata, gazdaságilag pedig liberális tendenciák jellemzik.[2] Az Európai Néppárt és a Nemzetközi Demokrata Szövetség tagja.

Története[szerkesztés]

1993 májusában alakult meg a Sąjūdis jobbszárnyából Vytautas Landsbergis részvételével, aki a Sąjūdis alapítója volt. Az 1996-os választásokon a szavazatok 31,3%-ával 70 képviselői helyet szerzett a Seimasban, viszont 2000-ben ez 8,6%-ra és 9 helyre esett vissza.[3]

Amikor Litvániát 2004-ben felvették az Európai Unióba, két mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, ezek közül az egyiket Landsbergis foglalta el. Az ugyancsak 2004-es litvániai parlamenti választásokon a szavazatok 14,6%-ával 25 képviselőt küldhetett a Seimasba.

2008-ban egyesült két másik párttal (Politikai Foglyok és Deportáltak Litván Szövetsége, illetve Litván Jobboldali Szövetség), miáltal Litvánia legnagyobb pártjává vált 18 000 taggal.

Támogatottsága a 2012-es választásokon nagyon megcsappant, ki is került a kormánykoalícióból,[4] 2016-ban viszont növelni tudta súlyát, s a 2020-as választás után ma 50 képviselője van. Elnöke Gabrielius Landsbergis.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Homeland Union című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]