Hawaii nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hawaii nyelv
ʻŌlelo Hawaiʻi
BeszélikHawaiin, főként Hawaii és Niihau szigeteken, de szerte a Hawaii-szigeteken és az Egyesült Államok többi részén is
Beszélők számakb. 2000 anyanyelvi
kb. 27 160 összesen fő
NyelvcsaládAusztronéz nyelvcsalád
   Maláj-polinéz ág
    Óceániai nyelvek
     Polinéz nyelvek
Írásrendszerlatin ábécé és hawaii jelek
Hivatalos állapot
HivatalosHawaii
elismert kisebbségi nyelv az Egyesült Államok több részén
Nyelvkódok
ISO 639-1
ISO 639-2haw
ISO 639-3haw
A Wikimédia Commons tartalmaz ʻŌlelo Hawaiʻi témájú médiaállományokat.

A hawaii nyelv (hawaii nyelven ʻŌlelo Hawaiʻi) a polinéz nyelvek egyike, amely nevét kialakulási helyéről, a csendes-óceáni Hawaii szigetről kapta. Az angol nyelvvel együtt Hawaii állam hivatalos nyelve. III. Kamehameha hawaii király alkotta meg az első hawaii nyelvű alkotmányt 18391840-ben.

Számos okból kifolyólag az anyanyelvi beszélők száma az 1830-as évektől az 1950-es évekig folyamatosan csökkent, és a szigetcsoport hét lakott szigete közül hat esetében az angol gyakorlatilag kiszorította a hawaiit. Niihau az egyetlen, ahol a többség anyanyelvként beszéli, de az itteni nyelvjárás eltér a standard hawaiitól. 2000-ben a hawaii nyelvet anyanyelvként beszélők aránya nem éri el az állam lakosságának 0,1%-át, így a veszélyeztetett nyelvek közé számít.

A hawaii nyelv rendelkezik a legkevesebb hanggal, öt magánhangzó – a, e, i, o, u – mellett hét mássalhangzó – h, k, l, m, n, p, w – és egy úgynevezett glottális zárhang (hawaii nyelven: ʻokina) alkotja az ábécét. A niihaui nyelvjárás több szempontból konzervatívabb, itt megmaradt a t hang ejtése is, ami a standard hawaiiban már mindenhol k lett, és helyenként az r/l is váltakozik. Két mássalhangzó nem állhat egymás mellett, és minden szónak magánhangzóra kell végződnie.

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hawaiian language című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.