Kioea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hawaii mézevő szócikkből átirányítva)
Kioea
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: A 19. század közepe
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Alrendág: Passerida
Öregcsalád: Bombycilloidea
Család: Mohófélék (Mohoidae)
Nem: Chaetoptila
P.L. Sclater, 1871
Faj: C. angustipluma
Tudományos név
Chaetoptila angustipluma
(Peale, 1848)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kioea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kioea témájú médiaállományokat és Kioea témájú kategóriát.

A kioea vagy hawaii mézevő (Chaetoptila angustipluma) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó mohófélék (Mohoidae) családjába tartozó kihalt faj. A Chaetoptila nem egyetlen faja.

Elterjedése[szerkesztés]

A Hawaii-szigetek területén élt feltehetően trópusi erdőkben. A szigetcsoportból a legnagyobb szigeten, Hawaii szigetén élt, a Kīlauea-vulkán oldalán található erdőkben. 1978-ban Yosihiko H. Sinoto paleontológus Oahu szigetén fosszilis csontokra bukkant, amelyek e madártól származnak, így korábban feltehető, hogy korábban előfordult ott is, de mire az európaik megérkeztek a Hawaii-szigetekre, már csak Hawaii szigetén élt.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 33 centiméter volt. Testének felső része zöldesbarna színű volt, míg hasa piszkosfehér. Szeme körül sötét színű maszk volt láthat. A madár hawaii neve, a kioea hosszúlábút jelent.

Kihalása[szerkesztés]

1840-ben fedezték fel Charles Pickering és Titian Ramsay Peale, amerikai természetkutatók a fajt. 1859-ben gyűjtötték utoljára hitelesen a fajt, amikor James D. Mills madárgyűjtő begyűjtötte az utolsó ismert példányt Hilo közelében. Beszámolója szerint akkor még viszonylag gyakori faj volt a környékén, ennek ellenére később egyetlen példányt sem láttak belőle soha többet. Kihalásáról kevés információ van, feltehetően a szigetekre betelepített idegen madaraktól elkapott betegségek, és a betelepített állatok voltak. Bár a madár már az európaik megérkezésekor is visszaszorulóban levő faj volt. Csak négy múzeumi egyede ismert a fajból, melyek Cambridge, a Hawaii Bishop Múzeum, a Smithsonian Intézet (Washington D. C.) és az Amerikai Természettudományi Múzeum (New York) gyűjteményeiben vannak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schmalfederhonigfresser című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]