Havis Amanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Havis Amanda
Helsinkis fontanas.jpg
Szobrász Ville Vallgren
Készítés ideje 1906
Felhasznált anyagok bronz
Elhelyezkedése
Havis Amanda (Finnország)
Havis Amanda
Havis Amanda
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 10′ 03″, k. h. 24° 57′ 05″Koordináták: é. sz. 60° 10′ 03″, k. h. 24° 57′ 05″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Havis Amanda témájú médiaállományokat.
TKK-s diákok felteszik a gimnazistakalapot Havis Amanda fejére a 2002-es Vappu ünnepségen

Havis Amanda egy meztelen női szobor Helsinkiben, Finnországban. Ville Vallgren (1855-1940) készítette 1906-ban Párizsban, de nem helyezte a jelenlegi helyére egészen 1908-ig.

Havis Amanda Vallgren egyik párizsi Art Nouveau munkája. A szobor kereteként szolgáló szökökút gránitból, míg maga a szobor bronzból készült. A szobor egy hableányt ábrázol aki a vízből kiemelkedve algán áll, mígy négy hal locsolja lábait vízzel, és négy rozmár veszi körül. A szoboralak enyhén hátrahajolva mintegy búcsút int természetes közegének. Vallgren motivációja Helsinki újjászületésének szimbolizálása volt. A szobor 194 cm magas és a talapzattal együtt 5 méter magas. Vallgren elmondása alapján a szobor modelljéül két akkor 19 éves párizsi hölgy állt, Marcelle Delquini és Léonie Tavier.

Vallgren egyszerüen Merenneitónak nevezte művét, ami magyarul hableányt jelent. A szobor ettől függetlenül gyorsan sok más becenevet is kapott. A finn-svéd sajtó Havis Amandának nevezte, míg a finn sajtó Haaviston Mantának. A Havis Amanda elnevezés maradt meg a köztudatban, és a mai napig ezt használják a turistabrosúrák és leírások. A szobor bemutatására 1908 szeptember 20-án került sor. Az alkotás nagyon sok negatív kritikát vont maga után, elsősorban a hölgyek részéről. Nem minden kritika irányult a szobor meztelensége ellen. Egy meztelenül ábrázolt nő piedesztálra emelése sokak szerint a női nem lekicsinylését, erőtlenségét szimbolizálta, mintegy lealacsonyítva a nőket. A nők jogaiért harcoló szervezetek kritizálták a szobor alakjának egyszerűségét mondván, hogy az csak egy „egyszerű francia kurvát” ábrázol, amiből hiányzik a presztizs és az ártatlanság.

A rozmárok a kilógó emberi nyelvükkel sokak szerint a férfi nem túlfűtött vágyait jelképezik. Vallgren bevallása szerint imádattal tekintett a nőkre. A finn kulturális elit nagy része kívülállónak tekintette Vallgrént és még azelőtt bírálta művét, hogy egyáltalán befejezte volna. A szobor megrendelésében nagy szerepet játszott Vallgren jóbarátja Albert Edelfelt. Egy kis finn-svéd csoportnak hála a mű lassan elfogadottá vált, és az emberek elkezdték Helsinki szellemiségét látni a műben. Mára Helsinki egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb műalkotásaként tartják számon.

Minden évben a Vappu (május elseje) alkalmával Amanda az ünnepség sarokköve. Az ünnepség kezdetét jelöli az a pillanat, amikor Havis Amandára egy kiválasztott diákcsapat gimnazistakalapot tesz.

Külső hivatkozások[szerkesztés]