Harilaq-erőd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harilaq-erőd
Ország Koszovó
Mai településАриљача / Ariljača (szerb), Harilaç (albán)
Tszf. magasság766 m

Állapotarom
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Harilaq-erőd (Koszovó)
Harilaq-erőd
Harilaq-erőd
Pozíció Koszovó térképén
é. sz. 42° 34′ 41″, k. h. 20° 59′ 50″Koordináták: é. sz. 42° 34′ 41″, k. h. 20° 59′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Harilaq-erőd témájú médiaállományokat.

A Harilaq-erőd egy építmény Koszovó középső részén, 16 km-re délnyugatra Pristinától, 9 km-re délkeletre Kosovo Poljétól, a Čičavica hegység egyik csúcsán.

Története visszanyúlik a római időszakig, a 4–6. század idejére. A vár maradványait 2005-ben fedezték fel a Koszovói Régészeti Intézet régészei, melynek Prof. dr. Drancolli Yahya az igazgatója.

Az első eredmények alapján a régészek feltételezik, hogy az erőd kétszintes volt, melyek közül az első emelet a negyedik században épült, míg a második emelet a 6. század utolsó felében épülhetett, amely Justianus császár idejéből való.

A régészek által feltárt felső réteg, amelyen az ásatások zajlanak mintegy 100×150 m kiterjedésű és a szakemberek már megtisztították a fölső talajrétegtől. A munkálatok jelenleg is folyamatban vannak.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kështjella e Harilaqit című albán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]