Ugrás a tartalomhoz

Haramijszka dupka (Haramia-lyuk)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haramijszka dupka
Hossz510 m
Mélység50 m
Ország Bulgária
TelepülésTrigrad
Földrajzi tájRodope
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Haramijszka dupka (Bulgária)
Haramijszka dupka
Haramijszka dupka
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 41° 36′, k. h. 24° 23′Koordináták: é. sz. 41° 36′, k. h. 24° 23′

A Haramijszka dupka (bolgárul: Харамийска дупка), magyarul Haramia-lyuk egy barlang Bulgáriában, Szmoljan megyében, Trigrad községben. Ez a Rodope-hegység nyugati része. A Haramia-lyuk néhány száz méterre nyílik az Ördögtorok-barlangtól.

A barlang 1977-ig két barlang volt, ekkor találták meg ugyanis az összeköttetést a Haramia 1. és a Haramia 2. barlang között. A Haramia 2-ről az első leírást még 1924-ben készítették. Az 1965-ben megkezdett térképezés vezetett végül a két barlang összekapcsolásához. Az 1980-as években régészeti kutatásokat végeztek itt, és az időszámításunk előtti 4. évezredből származó szerszámokat, szövőeszközöket és kerámiadarabokat találtak.

A barlang hossza 510 méter. Igen meredek üreg, függőleges részekkel, illetve 45 fokos lejtéssel. Az aknában a jég is sokáig képes megmaradni. A korábban két különálló barlangot egy 43 méter hosszú hasadék kapcsolja össze. A barlang bejárata egyből egy 20 méteres szakadékot jelent. Ide csak kötéltechnikával lehet lejutni. A nagy csarnokba való lejutás a 43 méter hosszú, erősen lejtő hasadékon keresztül szintén kötéltechnikát igényel.

A Haramia-lyuk nyitva áll a turisták előtt. Habár kiépítetlen, villamosítva sincs, mégis látogatható. A barlang látogatása speciális felszerelést igényel, kalandtúra jellegű. Előzetesen kell a túrára jelentkezni, a vezető korlátozott számú látogatót visz csak le egyszerre. Találkozás, fizetés és átöltözködés az Ördögtorok-barlangnál.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Харамийска дупка című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.