Hamad bahreini király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hamad bahreini király
Hamad bin Isa Al Khalifa April 2016.jpg

Született 1950. január 28. (68 éves)
Riffa
Édesapja Isa bin Salman Al Khalifa
Édesanyja Hessa bint Salman Al Khalifa
Házastársa Sabika bint Ibrahim Al Khalifa
Gyermekei
  • Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa
  • Faisal bin Hamad bin Isa Al Khalifa
  • Salman bin Hamad bin Isa al Khalifa
  • Khalid bin Hamad Al Khalifa
  • Nasser bin Hamad Al Khalifa
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hamad bahreini király témájú médiaállományokat.

Hamad ibn Ísza Ál Halífa (tudományos átiratban Ḥamad ibn ʿĪsā Āl Ḫalīfa, arab betűkkel حمد بن عيسى آل خليفة; er-Rifá, 1950. január 28.) Bahrein királya, az Halífa-ház tagja. Apját, Ísza emírt 1999. március 6-án követte a manámai trónon szintén emíri címmel, majd 2002. február 14-én királlyá nyilvánította magát.

Ifjúsága, tanulmányai[szerkesztés]

Nagyapja, Szalmán bahreini hákim uralkodása idején született Ísza bin Szalmán trónörökös és felesége, a szintén Ál Halífába tartozó Hessza bint Szalmán hercegnő gyermekeként. Apja 1961-ben örökölte a trónt és a hákimi címet, Hamadot pedig elemi tanulmányainak befejezését követően, 1964-ben nyilvánították hivatalosan is trónörökössé. Középiskolai tanulmányait a cambridge-i The Leys Schoolban végezte el 1967-re, majd 1968-ban az aldershoti Mons Tisztiiskolában szerzett végzettséget. Hazatérve megnősült: első felesége az unokatestvére, Szabíka bint Ibráhím lett.

Trónörökösként[szerkesztés]

Hamad herceg fontos szerepet játszott az 1968-as uralkodói rendelettel létrehozott hadsereg megszervezésében. Előbb a Védelmi Igazgatóság vezetője, 1970-ben pedig az újonnan felállított Államtanács tagja lett. Bahrein 1971-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól, ekkor a nagybátyja, Halífa bin Szalmán herceg vezette kormány honvédelmi minisztere lett. 1972-ben beiratkozott a kansasi Fort Leavenworth-ban lévő tisztképzőbe, amit 1973-ban kitüntetéssel fejezett be, és vezetői diplomát szerzett. Apja 1974-ben a Családi Tanács helyettes vezetőjévé nevezte ki. 1975-ben az Ifjúsági és Sportfőtanács elnökévé nevezték ki a lovaglás iránt különösen érdeklődő, de korábban úszni és célba lőni is tanuló herceget, aki 1977-ben megalakította az arab telivérek tenyésztésére szakosodott emíri istállót. Személyes érdeklődése folytán 1978-ra megtanult helikoptert vezetni, és nagy szerepe volt az ország légierejének létrehozásában.

A trónörökös a kultúra, a technológia és a tudomány elterjedését is igyekezett elősegíteni: 1978-ban megalapította a Történeti Dokumentumok Központját, illetve elnöke lett az 1981-ben alapított Bahreini Tanulmányi és Kutatási Központnak.

Uralkodása[szerkesztés]

Hamad 1999. március 6-án foglalta el az 1971 óta emíri címmel uralkodó apja trónját. Uralkodóként reformokat vezetett be, amelyek lecsendesítették az 1994 óta zajló összecsapásokat az iszlamistákat, baloldaliakat és liberálisokat tömörítő ellenzékkel. 2001 februárjában a lakosság elsöprő többséggel elfogadta az uralkodó által beterjesztett Nemzeti Akcióchartát, amely alkotmányos átalakítást ígért. Ennek nyomán a következő évben Bahrein emirátusból királysággá vált, továbbá létrejött a választott képviselőtestületből és az uralkodó által kinevezett tagokból álló felsőház, ám a végrehajtó hatalom továbbra is erős túlsúlyban maradt. A szigetország lakosságának síita többségét továbbra is diszkrimináció érte a kormányzat részéről, amely sok esetben nem tartotta tiszteletben a szabadságjogokat. A helyzet megváltoztatását követelve 2011-ben tüntetések kezdődtek, amelyek eleinte politikai reformokat követeltek, később azonban, miután a biztonsági erők és a hadsereg fellépése során sokan megsérültek és heten meghaltak, mind több tiltakozó kezdte követelni az uralkodóház eltávolítását a hatalomból. A belső és nemzetközi nyomás hatására a király a trónörököst, Szalmán herceget bízta meg az ellenzékkel való tárgyalások feladatával, illetve elrendelte néhány tucat politikai fogoly szabadon bocsátását.

Források[szerkesztés]

Előző uralkodó:
Isa bin Salman Al Khalifa
Bahrein királya
1999 -
Következő uralkodó:
'